Header image

Nieuwe wandelroute door het Nationaal Landschap Winterswijk

WINTERSWIJK – Het Nationaal Landschap Winterswijk is een bijzondere wandelroute rijker. Afgelopen vrijdag werd de route gepresenteerd en aangeboden aan Jan Jacob van Dijk, de gedeputeerde van de Provincie Gelderland. De gedeputeerde kreeg de route overhandigd door de drie wethouders van de samenwerkende gemeenten: Ted Kok (Aalten), Marieke Frank (Oost Gelre) en Gert-Jan te Gronde (Winterswijk).

 

Het oosten van Nederland, direct aan de Duitse grens, herbergt een uniek landschap; het Nationaal Landschap Winterswijk. Een gebied van 22.000 hectare met afwisselend natuurreservaten, dorpskernen, landerijen, scholtengoederen en vestingstadjes. Het Nationaal Landschap Winterswijk verbindt de drie gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk.

 

Presentatie Wandelroute
De presentatie vond op twee locaties binnen het Nationaal Landschap plaats. Er werd gestart in Bredevoort. Onderdeel van het programma was een interview tussen de wethouder van Oost Gelre, Marieke Frank en de gedeputeerde. Na de overhandiging van het routeboekje 'Route Nationaal Landschap Winterswijk' door de drie wethouders vertrokken de genodigden per huifkar of Velorette fiets (4-persoons lichtgewicht fiets) richting de tweede openingslocatie in Winterswijk. Onderweg genoot men van het prachtige Nationaal Landschap Winterswijk.

 

Routeboekje 'Route Nationaal Landschap Winterswijk'
De nieuwe wandelroute door het Nationaal Landschap Winterswijk laat het hart van natuurliefhebbers sneller kloppen. Tijdens de route van 20 kilometer worden vijf verschillende landschapstypen aangedaan die zich allen kenmerken door hun eigen flora en fauna. Die worden in het routeboekje met beschrijving uitgelicht. De route is in te korten tot 13 kilometer of - voor wie nog niet is uitgewandeld – uit te breiden tot 26,5 kilometer. Onderweg komt de wandelaar langs verschillende natuurgebieden waaronder unieke veengebieden zoals het Vragenderveen in Vragender (Oost Gelre) en het Korenburgerveen in Winterswijk, maar ook vestingstad Bredevoort en het naastgelegen Kloosterbos. Het routeboekje 'Route Nationaal Landschap Winterswijk' is voor € 1,95 verkrijgbaar bij VVV Aalten, VVV Bredevoort, VVV Dinxperlo, VVV Groenlo, VVV Lichtenvoorde en VVV Winterswijk. De route is in het kader van de Landschapsregeling ontwikkeld en mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Provincie Gelderland.

 

Samenwerking tussen de drie gemeenten
De gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk werken nauw met elkaar samen om het unieke gebied onder de aandacht te brengen, op toeristisch vlak, maar ook op het gebied van natuur en landschapsontwikkeling. In 2016 werd de campagne 'Nazomeren Nationaal Landschap Winterswijk' in het leven geroepen waarmee het toeristenseizoen in het gebied werd verlengd. Dit jaar komt een vervolg op deze campagne. De gemeenten trokken in 2016 ook gezamenlijk op in de door staatssecretaris Van Dam geïnitieerde wedstrijd 'Mooiste Natuurgebied van Nederland'. Het Nationaal Landschap Winterswijk was een van de trotse deelnemers.  De wedstrijd zorgde voor een intensievere samenwerking tussen de gemeenten en betrokkenen om het gebied op toeristisch vlak naar een hoger landelijk niveau te tillen. In januari van dit jaar stonden de gemeenten samen met een gemeenschappelijke Nationaal Landschap Winterswijk-promotiestand op de Vakantiebeurs in Utrecht.



Ander nieuws