Header image

Traditioneel Paasvuur in Zieuwent

ZIEUWENT - Het ontsteken van de paasvuren is van oorsprong een heidens ritueel. In de lente, bij het ontwaken van de natuur, geloofde men dat dit vuur vruchtbaarheid over mens, dier en land zou brengen en dat de boze geesten zouden worden verjaagd. Het is een zeer oude traditie die al bekend was is de Romeinse tijd. Deze traditie komt voort uit het verlangen naar de zon en vruchtbaarheid van gewassen. Dit om de donkere winterperiode af te sluiten. Volgens de oud geleerden zouden de vonken, as en rook een goed uitwerking hebben op de vruchtbaarheid van de akkers en velden.

Het traditionele paasvuur van Zieuwent is niet zomaar een fikkie en een bult snoeiafval. Het is een oeroud gebruik, dat hoort bij het levend cultureel erfgoed. Het paasvuur is echt iets van en voor de mensen. Of dat nu de plaatselijke bevolking betreft of toeristen of wat dan ook, maakt niet zoveel uit. Het is een oude en mooie traditie. Koester het gebruik en bevorder dat. We hebben het over een gebruik dat in de harten van mensen leeft. Met de paasdagen trekken graag geziene rookwolken over de velden en verlicht een vuurgloed of vonkenregen de landerijen. Er komen duizenden mensen op af, want het paasvuur in Zieuwent trekt sinds mensenheugenis altijd veel publiek. Een van die leuke dingen is het sociale karakter, een paasvuur verbindt de omstanders. Je praat makkelijker met elkaar, ook met vreemden.

Het paasvuur in Zieuwent is uniek in Nederland, omdat het hoofdzakelijk bestaat uit boesken. Zo’n 30 vrijwilligers van Stichting Paasvuur Zieuwent zijn vanaf begin December, in weer en wind, bezig met het maken van boesken, ook wel takkenbossen genoemd. Vier weken voor Pasen begint men met het bouwen van het traditionele paasvuur. Eerst wordt de middenpaal gekapt en geplaatst in een weide aan de Zegendijk. Vervolgens worden de takkenbossen met de dikke uiteinden naar buiten opgestapeld in een cirkel met een doorsnee van ongeveer 10 meter.

Als de miete, zo wordt het paasvuur in de Achterhoek ook wel genoemd, ongeveer 3 meter hoog is worden er steigers geplaatst. Hierop kunnen de vrijwilligers staan om de boesken trapsgewijs met de hooivork naar boven te gooien. Bovenop het paasvuur worden de boesken in verband neergelegd om de miete compact en stevig te houden. Als op paaszaterdag de miete bijna klaar is, wordt het grote kruis erop gemaakt. Deze staat altijd richting de kerk. Goede ‘poasboak’- bouwers kennen de geheimen om hun houtstapel goed te laten branden. Paasvuren worden tegen zonsondergang aangestoken. Al eeuwenlang. Het aansteken van het paasvuur is een heel ritueel. Het paasvuur wordt tegen 20.00uur aangestoken met het vuur van de paaskaars. Deze kaars wordt op 1ste paasdag in de kerk aangestoken. Vooraf gegaan door de Zieuwentse Schutterij en Harmonie wordt diegene die het paasvuur aan mag steken per taxi naar de miete gebracht.

In de meeste gevallen wordt de miete aangestoken door iemand uit Zieuwent die veel voor de gemeenschap doet of heeft gedaan, nu nog een grote verassing wie dat is. Daarbij wordt een aantal fakkels aangestoken met het vuur dat in een kandelaar is meegekomen uit de kerk. Hiermee wordt het paasvuur aangestoken. Als het paasvuur goed en wel brand speelt de Harmonie en Schutterij een vrolijk deuntje. Meestal blijven de bezoekers totdat het paasvuur om gevallen is. Echter dat is de laatste jaren niet meer voor gekomen.



Ander nieuws