Header image

Lezing Circumvallatielinie rondom Groenlo bij ADW

AALTEN - Godfried Nijs vertelt op dinsdag 19 januari over Grolsch beleg, linie en schansen. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten - Dinxperlo - Wisch). Aanvang is 19.45 uur bij ‘t Noorden in Aalten. De toegang is gratis.

In 1627 ondervonden Groenlo en omgeving (opnieuw) het geweld van de Tachtigjarige Oorlog. In de zomer van dat jaar had prins Frederik Hendrik, samen met meer dan 22.000 soldaten en 5.000 man ruiterij, zijn kampement opgeslagen voor de Spaanse vesting. Om de stad van de buitenwereld af te sluiten en om zich te kunnen verdedigen tegen het Spaanse ontzettingsleger, liet de prins een circumvallatielinie aanleggen. Deze ‘vesting om een vesting’ was op strategische plekken voorzien van schansen, redoutes en legerkampen. 

Kwetsbare resten van deze linie liggen tegenwoordig nog steeds voor het grootste deel onder het maaiveld verborgen. Meestal onzichtbaar maar tijdens hete en droge zomers ineens wel zichtbaar. Door de luchtfoto’s die toen gemaakt zijn en de reconstructie van de Engelse Schans heeft de circumvallatielinie veel (ook bestuurlijke) aandacht gekregen.

De Tachtigjarige Oorlog, het wel en wee tijdens de belegering, het verleden, heden en de toekomst van de linie zullen tijdens de lezing aan de orde komen. De indrukwekkende luchtfoto’s zullen niet ontbreken. En ook de laatste sensationele ontdekking, een locatie in de linie waar drie schansen uit verschillende belegeringen zijn aangetroffen, komt uitgebreid aan de orde.

Godfried Nijs (Lichtenvoorde, 1961), werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs, is als amateur archeoloog sinds 1983 geïnteresseerd in de linie toen hij in Antwerpen een belegeringskaart van Groenlo kocht. Sindsdien laat de linie hem niet meer los. Met drs. Joep van der Pluijm verdiepte hij zich in de geschiedenis wat in 2008 resulteerde in het boek ‘Kijk op de Linie’. En samen met piloot Martin Grevers vloog hij verschillende keren, gewapend met kaart en fototoestel, over de linie die zich strak aftekende in de verbrande maïs.



Ander nieuws