Header image

Groenlo in het verleden

GROENLO - Op woensdag 17 februari is het Cultuur & Erfgoedpactproject 'Groenlo in het verleden' voortvarend gestart. Aan dit project wordt deelgenomen door bewoners van zorgcentrum De Molenberg (Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé) en studenten van het Graafschapcollege (studierichting Medewerker Maatschappelijke Zorg).  

Bezoek stadsboerderij
Ter introductie brachten maar liefst 16 studenten, 2 docenten en ca. 20 senioren incl. mantelzorgers allereerst samen een bezoek aan de stadsboerderij in de Noteboomstraat. Na een korte rondleiding in de stadsboerderij werden oude foto’s van de binnenstad en haar bewoners bekeken. Aan de vragen die over de foto's aan beheerder Henny Garstenveld werden gesteld was duidelijk te merken dat het geheugen werd aangescherpt bij de senioren. 

Oude films en foto’s op laptops
Op woensdag 24 februari en woensdag 2 maart worden opnieuw oude foto’s en films bekeken in het zorgcentrum maar dan op laptops die de studenten meenemen. De senioren maken dan in kleine groepen kennis met moderne apparatuur. Door te werken met kleine groepen is er ook meer persoonlijke aandacht en komen verhalen wellicht meer aan de oppervlakte door het stellen van gerichte vragen. 
Ook de techniek van het fotograferen komt aan de orde. Fotograaf Joop Koopmanschap zal dit onderdeel voor zijn rekening nemen. Henny Waanders van museum De Scheper uit Eibergen laat de camera’s zien waarmee vroeger foto’s werden gemaakt. De studenten van het Graafschapcollege laten zien hoe het nu gaat. 

Fotograferen in binnenstad Groenlo
Woensdag 9 maart staat in het teken van het opnieuw fotograferen van de locaties die op de oude foto’s te zien zijn. De senioren gaan dit zelf doen met hulp van de studenten. Uiteindelijk mondt het project uit in een expositie in De Molenberg en/ of het Graafschapcollege. Oude en nieuwe foto’s zijn te bewonderen, misschien zelfs tekeningen of schilderijen gemaakt van de plekken op de foto’s. Oude verhalen over vroeger kunnen verteld worden bij de opening van de expositie of op film vastgelegd worden. Niets staat helemaal vast en dat is wel zo spannend! 

Verbinden van generaties
Het Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek, een initiatief van acht Achterhoekse gemeenten en provincie, streeft naar bewustwording van de culturele identiteit van de regio. Daarnaast is het verbinden van generaties, jong en oud, en samen met cultuur en erfgoed bezig zijn (participatie) een belangrijk kerndoel binnen het pact. 



Ander nieuws