Header image

Bijeenkomst over agrarisch natuurbeheer in Lievelde

LIEVELDE - Hoe kunnen de biodiversiteit in natuurgebieden in stand houden? Dat is de vraag op 2 juni in hotel Reijrink in Lievelde. Jerry van Dijk (UU) geeft een inleiding over natuurbeheer. Jan Stronks (Stichting Staring Advies) spreekt over de mogelijkheden vanuit de agrarische landschapshoek. Daarna volgt een discussie over de vooruitzichten van natuurbeheer. In de middag is er een excursie naar de Koolmansdijk.

De Achterhoek heeft met het natuurgebied Koolmansdijk in Lievelde, gemeente Oost Gelre, het grootste blauwgraslandgebied van Nederland binnen haar grenzen. De afgelopen tien jaar heeft dit gebied, dat beheerd wordt door Staatsbosbeheer, zich ontwikkeld tot een bijzonder fraai en internationaal geprezen voorbeeld van geslaagd natuurherstel. De vele orchideeënsoorten en de verscheidenheid aan insecten spreken tot ieders verbeelding. Ondanks dit succes is de toekomst van de Koolmansdijk nogal ongewis. De verdere ontwikkeling van het gebied hangt volgens velen af van de voortzetting van het huidige natuurbeheer en daar is, zoals bekend, steeds minder geld voor beschikbaar.

Jerry van Dijk (VU-alumnus en Assistant Professor Restoration Ecology and Biodiversity Conservation aan de Universiteit van Utrecht) houdt een inleiding over de relatie tussen natuurbeheer en biodiversiteit. Daarna wordt er vanuit de hoek van het lokale, agrarisch landschapsbeheer (Jan Stronks, van de Stichting Staring Advies en coördinator van de agrarische natuurvereniging PAN Winterwijk/ Aalten) ideeën en mogelijkheden aangedragen voor het natuurbeheer.

Onder leiding van Anton Stortelder, werkzaam bij Alterra (Wageningen UR), worden de vooruitzichten van de verschillende typen natuurbeheer voor de Koolmansdijk bediscussieerd en spreken de aanwezigen zich uit over het toekomstige beheer. Aansluitend een excursie onder leiding van Theo Klein Gebbink, kenner bij uitstek, naar de Koolmansdijk en met name de orchideeënrijke vegetatie om met eigen ogen te zien wat er de afgelopen jaren op het gebied van natuurherstel is gerealiseerd.

Aanvang is 10.15 uur tot 16.00 uur. Toegang voor leden VU Connected € 7,50, overigen € 10,00.



Ander nieuws