Header image

Doetinchem in de race voor pilot gescheiden inzameling

DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem heeft zich opgegeven voor een pilot inzameling drankkartons. Het initiatief voor deze pilot ligt bij de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). Zij zijn op zoek naar 15 tot 30 gemeenten in Nederland die deel willen nemen aan de pilot.

Het doel van de pilot is om informatie te krijgen over de hoeveelheid en kwaliteit van ingezamelde drankkartons, de daarmee samenhangende kosten en het uiteindelijke effect op het milieu. De VNG wil verschillende manieren van inzamelen uitproberen: - Drankkartons apart ophalen en brengen - Drankkartons ophalen in combinatie met kunststof - Drankkartons ophalen in combinatie met papier - Nascheiding in de verwerkingscentrale De resultaten van de pilot zullen mede bepalend zijn voor de manier waarop drankkartons in de toekomst worden ingezameld in de gemeente Doetinchem.

De gemeente Doetinchem heeft zich opgegeven voor de varianten ‘Drankkartons ophalen in combinatie met kunststof’ en ‘nascheiding in de verwerkingscentrale’. De pilot start in mei 2013 en duurt 6 maanden. Bij de eerste varianten wordt aan een groep inwoners gevraagd hun drankkartons apart te houden en deze, tegelijk met het plastic afval, in plastic zakken aan te bieden. Bij de tweede variant worden drankkartons achteraf uit het restafval gehaald. Er wordt dan geen actieve bijdrage verwacht van inwoners.

De VNG kiest welke gemeenten aan de pilot kunnen deelnemen, en voor welke variant de gemeente in aanmerking komt. Het is dus nog niet zeker dat de gemeente Doetinchem mee kan doen. Als onze gemeente wordt uitgekozen door de VNG, dan gaat de pilot plaatsvinden in de wijk De Huet.

Drankkartons zijn verpakkingen die bestaan uit karton met een laagje plastic. Voorbeelden hiervan zijn melk- en sappakken. Drankkartons bevatten waardevolle grondstoffen, maar worden nog nauwelijks gescheiden ingezameld. Bij de verwerking van drankkartons kan het plastic van het karton worden gescheiden, waarna beide stoffen geschikt zijn voor hergebruik.



Ander nieuws