Header image

Wateren van hout duurzaam en innovatief in Vorden

VORDEN – Vlakbij kasteel Vorden ligt een waterplaats met boomstammen erin. Geldersch Landschap & Kasteelen experimenteert daar door hout uit eigen bos een tijd lang in natuurlijk water te laten liggen. Eind 2011 is de kuil gereed gemaakt en het jaar erop is er voor het eerst hout in gelegd. De eerste lichting is er inmiddels uitgehaald en ligt te drogen bij de werkplaats van de afdeling Bouwkunde van GLK in Arnhem. Binnenkort is een jaar droogtijd voorbij en wordt het verwerkt in duurzaam onderhoud van Gelderse monumentale panden. Bij wateren van hout worden boomstammen vers gekapt hout negen maanden tot drie, maximaal vijf jaar in het water gelegd. Doel is om de verwerkbaarheid te verbeteren, de duurzaamheid van het hout te verhogen en het werken van hout na droging te verminderen. Voor GLK is kwalitatief goed hout belangrijk, om te gebruiken bij onderhoud aan de vele monumentale gebouwen op de landgoederen en in de natuurgebieden. De komende jaren wordt bekeken wat de optimale tijd is dat de verschillende houtsoorten in het water liggen en welk effect dat heeft op de verwerking.

Menno Tillema, hoofd van de afdeling Bouwkundige zaken bij GLK, is nauw betrokken bij het wateren van hout en zeer enthousiast. “Het wateren van hout is een goede manier om hout te krijgen van betere kwaliteit. We hopen daarmee de onderhoudscyclus van onze gebouwen op lange termijn verlengen.” De bossen van GLK worden duurzaam beheerd volgens de FSc-richtlijnen en het hout hoeft maar over zeer korte afstand vervoerd te worden. Het spreekt steeds meer mensen aan dat hout lokaal en duurzaam wordt geproduceerd en lokaal wordt verwerkt. Daarom heeft de natuur- en erfgoedorganisatie afgelopen winter op landgoed Staverden bij Ermelo een tweede plek ingericht om hout lange tijd in het water te laten liggen.

Mocht er in de toekomst hout over zijn, dan zijn er al verschillende partijen die interesse hebben getoond. Er is al hout geleverd aan een meubelmaker en vanuit molenbouw is interesse getoond.

Het wateren van hout is een eeuwenoude houtbereidingsmethode met als doel duurzaam, goed bewerkbaar en rustig (weinig werkend, kromtrekkend) timmerhout te verkrijgen. De Chinezen waterden hun bouwhout al in het jaar 100 voor Christus. Ook in Europa en in Nederland is het wateren van hout een oeroude en beproefde techniek.



Ander nieuws