Header image

Topkok Winterswijk zit niet te wachten op 2e Michelinster

WINTERSWIJK - Het is maandag een belangrijke dag voor culinair-minnend Nederland. De Michelinsterren worden weer uitgereikt. Een spannende dag, ook voor de topkoks en restaurants in Gelderland. Wie krijgt er een ster bij? En wie moet hem inleveren? En wat betekent het eigenlijk als je als restaurant een Michelinster krijgt? Restaurant Strandlodge in Winterswijk kreeg vorig jaar haar eerste ster, maar zit eigenlijk helemaal niet zo te wachten op een tweede.

 

De avond voor de uitreikingen van de Michelinsterren wordt er gewoon hard gewerkt in de keuken van Strandlodge Winterswijk. De ster die het restaurant vorig jaar kreeg, heeft het bedrijf een enorme boost gegeven.

 

Topkok en eigenaar Mike Vrijdag: 'Het is alleen maar verbeterd, we merken dat de omzet enorm is gestegen. Maar we kunnen goed relativeren. we hebben de ster verdiend met wat we doen. We zijn niet krampachtig bezig geweest om een ster te verdienen. Sommige koks worden er ontzettend zenuwachtig en gestrest van. Als ik dat zou hebben, laat dan die ster maar zitten. Maar we blijven nuchter en zijn er heel erg blij mee.'

 

 

Gouden medaille

De toekenning van een Michelinster is niet alleen goed voor het bedrijf. Het is ook een enorme ego-boost voor de topkok zelf. 'Voor mij persoonlijk levert de toekenning van de ster een soort trots en eer op. Je weet dat je op de goede weg bent en dat je gewaardeerd wordt door je gasten. Ik vergelijk het wel eens met het behalen van een gouden medaille op de Olympische Spelen.'

 

Geen tweede ster

Toch zit Mike eigenlijk helemaal niet te wachten op een tweede ster. 'Nee, dan wordt er opeens veel meer verwacht van je. Bovendien, twee sterren in deze omgeving zorgt voor een grote drempel. Je raakt dan een deel van je gasten weer kwijt. Ik zou ontzettend blij zijn als ik mijn eerste gewoon houd.'

 

Bekendmaking

Wat het gaat worden weet ook Mike niet. De topkoks en restaurants krijgen van te voren niets te horen. 'Ik zeg altijd maar zo, de miljoenennota lekt uit, maar de Michelinsterren zijn nog nooit eerder uitgelekt. Daar is de organisatie ook heel trots op. Niemand heeft een idee welke kant het opgaat. Wie zegt dat hij het wel weet, baseert zich op roddels.' 

 

Rond 11 uur wordt bekend gemaakt of de Strandlodge er een ster bij krijgt of niet. Het is nog nooit voorgekomen dat een restaurant haar ster na een jaar weer kwijtraakte, dus Mike maakt zich geen zorgen. 

 

Door: Mediapartner Omroep Gelderland



Ander nieuws