Header image

Thema ‘Zomer’ bij Speelweek Neede

NEEDE - Van 15 tot en met 19 augustus wordt voor de 28e keer de Speelweek Neede gehouden. Het evenement is al 28 jaar gelijk van opzet en biedt dertig Achterhoekse kinderen met een licht verstandelijke handicap in de leeftijd van zes tot 12 jaar vijf dagen lang onbezorgd speelplezier in een omgeving buiten het ouderlijk huis. In 2011 dreigde er een einde te komen aan dit initiatief na de sluiting van de vaste locatie Het Bastion in Neede. Een aantal vrijwilligers echter heeft toen de schouders eronder gezet en een nieuwe stichting in het leven geroepen: Stichting Speelweek Neede. Het nieuwe onderkomen werd het Naturhus in Neede, de blokhut van de scouting aan de Kempersdijk.

Voorzitter Gerrit Muis van de stichting legt uit waarom dit initiatief zo belangrijk is. "De Speelweek Neede biedt niet alleen de kinderen een soort vakantieweek, maar ook de ouders. In een gezin met een kind met een licht verstandelijke handicap gaat heel veel aandacht uit naar dit kind. De rest van het gezin moet zich hiernaar schikken, wat dus betekent dat eventuele andere kinderen minder aandacht krijgen dan soms wenselijk is. Door de zorg voor het gehandicapte kind vijf dagen weg te nemen, kan de rest van het gezin zich even op elkaar richten. Voor het gehandicapte kind is het een echte feestweek. Zij worden door onze vijfendertig vrijwilligers, die overigens allemaal een SPW- of SPH-opleiding hebben, tussen 09.30 en 16.00 uur beziggehouden en maken bovendien kennis met kinderen met een soortgelijke beperking. Het is fantastisch om te zien hoe ze ervan genieten en wat het met ze doet. Alleen daarvoor wil ik het al doen."

Ieder jaar krijgt de Speelweek een thema mee. Dit jaar is dat 'zomer'. Het thema is de rode draad gedurende de week en alle activiteiten die plaatsvinden, worden hierop afgestemd. Bij de start wordt het verhaal verteld rondom het thema zodat de kinderen zich kunnen inleven. Daarna worden ze in drie groepen ingedeeld en begint het eigenlijke programma van de Speelweek, waarbij structuur het belangrijkste woord is. De kinderen kunnen volgens Muis maximaal een uur belasting aan, daarna moet er ontspanning volgen. Voor sommigen is even buiten spelen een afleiding, maar anderen hebben behoefte aan de zogenaamde snoezelruime. Dit is een speciale tent met matrassen en kussens waarin de kinderen even kunnen gaan liggen en tot rust kunnen komen onder begeleiding van een vrijwilliger. Er speelt rustige muziek op de achtergrond en indien gewenst, wordt er voorgelezen.

Werken met dergelijke kinderen is volgens Muis enorm stimulerend, maar op momenten zeker ook vermoeiend. "Hun reacties kunnen heel onvoorspelbaar zijn, zeker als ze teveel prikkels ervaren. Soms ervaren we licht agressief gedrag dat gepaard gaat met schelden. Je moet daar tegen bestand zijn en beseffen dat het geen opzet is. Om op zulke situaties goed voorbereid te zijn, hebben we van te voren inzicht in de dossiers van de kinderen. Alleen zo kunnen we een optimale begeleiding garanderen. Verder houden we na iedere dag een evaluatie met alle vrijwilligers, zodat we altijd op de hoogte blijven van het verloop van de week."

Op vrijdag vindt het afsluitend programma plaats. De ouders komen dan eerder en maken een stukje programma mee. Daarna krijgen de kinderen een certificaat en is er een afsluitende maaltijd, een barbecue of buffet bijvoorbeeld. Een ding staat volgens Muis altijd vast, de dankbaarheid van de ouders voor de geboden week. De Speelweek wordt mogelijk gemaakt door eigen ouderbijdrage en sponsoring/donaties.

 



Ander nieuws