Header image

Studenten hebben het breder dan ieder denkt

ACHTERHOEK - Studenten blijven vaker thuiswonen. Daarnaast gebruiken ze de lening uit het nieuwe leenstelsel om te sparen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nibud, het instituut voor budgetvoorlichting.

Het gaat niet om een kleine groep studenten. Nee: meer dan de helft, 54 procent, zet een deel van wat ze lenen opzij op de spaarrekening. Voor 44 procent zijn de gunstige leenvoorwaarden, waaronder een lage rente en lange periode om af te lossen, de belangrijkste reden voor het nemen van de 'studielening'. Een meerderheid gebruikt de lening voor hun vaste lasten of omdat hun ouders niet (genoeg) bij kunnen dragen. Ze blijven ook vaker thuiswonen, omdat op kamers gaan duur is.

'Lenen is normaal'
73 procent van de ondervraagde studenten heeft een studieschuld. Dit zijn zowel de studenten die nu nog onder het oude stelsel vallen als de studenten die een studievoorschot hebben geleend. "De studenten van nu groeien op met het idee dat lenen heel normaal is. Als zij bewust kijken hoeveel zij nodig hebben voor hun studie en goed beseffen dat de lening een schuld is, hoeft lenen geen probleem te zijn. Op dit moment leent ruim een kwart van de studenten met een studievoorschot het maximale bedrag zonder te kijken of dit het bedrag is dat zij daadwerkelijk nodig hebben." licht het Nibud toe.

Door: mediapartner LokaalGelderland



Ander nieuws