Header image

Sporten met een schildklieraandoening: doe het maar

ACHTERHOEK - Tijdens de Week van de Schildklier van 21 – 25 mei staat sporten met een schildklieraandoening centraal. In deze periode staan in veel Nederlandse ziekenhuizen vrijwilligers van Schildklier Organisaties Nederland (SON) in herkenbare stands in de startblokken om belangstellenden te informeren over schildklieraandoeningen.

In Gelderland zijn deze in acht ziekenhuizen in de hal gedurende een dagdeel aanwezig. Op dinsdag v.m. in Ziekenhuis Rivierenland Tiel, n.m. in Ziekenhuis Gelderse Valle Ede en n.m. in Kon. Beatrix Ziekenhuis Winterswijk, op woensdag n.m. in Slingeland Ziekenhuis Doetinchem, op donderdag in de Gelre Ziekenhuizen v.m. in Apeldoorn en n.m. Zutphen, op vrijdag in de Rijnstate Ziekenhuizen v.m. in Arnhem en n.m. in Zevenaar. www.weekvandeschildklier.nl

In Nederland zijn naar schatting 1 miljoen patiënten met een schildklieraandoening. Bij deze patiënten functioneert het kleine kliertje in de hals niet naar behoren, met soms verstrekkende gevolgen voor het dagelijks functioneren van de betrokkenen. Ook sporten met een schildklieraandoening is niet vanzelfsprekend. Dit ondervond eveneens SON-ambassadrice Danielle Oerlemans. Vlak voor de Olympische Spelen van Barcelona kreeg zij de diagnose hypothyreoïdie (traagwerkende schildklier). Dit zette een streep door haar deelname aan het evenement en zorgde voor een tijdelijke rem op haar topsport-carrière in het wielrennen. Sinds november 2012 zet Oerlemans zich in voor een bredere bekendheid van de aandoening en in het verlengde hiervan ligt het thema ‘Schildklier & Sport’ haar na aan het hart.

Met name hypothyreoïdie kan een flinke impact hebben op fysieke prestaties en sportactiviteiten. Patiënten kunnen worden geplaagd door extreme vermoeidheid en onverdraaglijke spierpijnen. Om meer inzicht te krijgen in deze problematiek voert onderzoekster Jeannette Lankhaar van het UMC Utrecht, Divisie Hersenen, Afdeling Revalidatie, Verplegingswetenschap & Sport momenteel het onderzoek ‘Hypothyreoïdie en beweegklachten’ uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen UMC Utrecht, SON, Hogeschool Utrecht en TNO, afdeling Life Style. De eerste resultaten van het onderzoek toont aan dat de beweegklachten zijn terug te voeren tot beperkingen in hart- en bloedvatstelsel, ademhaling, zenuwactiviteit, spierwerking en stofwisseling in spiercellen. Aan de hand van deze resultaten richt het onderzoek zich nu op het verder verzamelen van basisgegevens over de sportdeelname en het maximale prestatieniveau van mensen met behandelde hypothyreoïdie, om hiermee ontbrekende kennis over deze zaken te verkrijgen. Naar verwachting zal in 2014 de invloed van een trainingsprogramma bij mensen met behandelde hypothyreoïdie en blijvende beweegklachten onderzocht worden, waarna de onderzoekers de resultaten vertalen in aanbevelingen en toepassingen in de dagelijkse praktijk. De reden voor deze gefaseerde planning is dat tot op heden geen financiering is gevonden.



Ander nieuws