Header image

Muziektheatervoorstelling ‘De Strijd om de Watermolen’

LOCHEM - In de Week van de Amateurkunst herleven in Lochem oude tijden. De voormalige watermolen langs de Berkel in Lochem keert terug. Als kunstwerk, maar met de ware grootte van het bouwwerk van weleer.

De fundering van de oude watermolen, die tot 1874 aan de Berkel heeft gedraaid, werd deze winter ontdekt. Kunstenaars namen het initiatief om een 'idee' van een watermolen ongeveer op deze plek opnieuw te realiseren en theatermaker Elly Janssen sluit aan met een muziektheatervoorstelling door jongeren, waarbij de watermolen centraal staat.

'De strijd om de watermolen' is een eigentijdse theaterproductie waarin een eenvoudige molenaarsvrouw en haar dochter strijden tegen de eerzucht van een adellijke dame. De strijd wordt met list en liefde gevoerd! Al in de dertiende eeuw staat de molen aan de Berkel te Logheim in de analen vermeld! Hij is eigendom van de Graaf van Gelre, maar wordt in de loop der eeuwen aan 'de stad' gegeven. Er is bekend aan wie de molen vanaf 1625 tot aan de laatste molenaar in de 19de eeuw, verpacht is geweest. De strijd om de molen speelt in 1850 en de jaren erna. In 1874 draaien de raden van de molen nog eenmaal en wordt hij ook vastgelegd op de gevoelige plaat. In de jaren negentig is het echt voorbij en wordt de vervallen molen afgebroken. Door muziek en spel en een speels verhaal komt de moderne bezoeker iets te weten over die molen van toen. Het verhaal en het script zijn van de hand van schrijfster Nini Derlagen en Sara Mens tekent voor de vocale ondersteuning.

De muziektheatervoorstelling wordt in totaal 4x uitgevoerd in de Week van de Amateurkunst, op maandag 27, dinsdag 28, woensdag 29 en donderdag 30 mei. De aanvang is steeds 20:30 uur en de locatie het terrein van makelaar Thoma (bij de Berkel), Prins Bernhardweg 7, Lochem. Toegang is gratis.

‘De Strijd om de Watermolen' is een project van Cultuurpact Achterhoek 2013 en wordt in opdracht van Cultuurpact Achterhoek uitgevoerd door het Servicepunt Amateurkunst Oost-Achterhoek samen met professionele regionale regisseurs. Dit jaar zijn de drie Cultuurpactprojecten Keten, Aan het woord! Achterhoek en Taal & Teken inhoudelijk aan elkaar gekoppeld en te zien en te horen in alle deelnemende Cultuurpact gemeenten, en wel grotendeels binnen Cultuurzomer Achterhoek.

Met Cultuurpact zetten de provincie Gelderland, gemeenten en KCG zich samen in voor versterking van kunst en cultuur in de regio. Resultaat is dat met culturele organisaties bovenlokale projecten worden gerealiseerd voor een divers publiek en dat er meer aandacht is voor cultuurbeleid. KCG coördineert de werkzaamheden en zet daarbij haar kennis, ervaring en expertise in. Zie www.cultuurpact.nl. Meer info over De Strijd om de Watermolen: www.lochemsekunstfactor.nl en www.cultuurzomer-achterhoek.nl.



Ander nieuws