Header image

Massaontslag thuiszorg Sensire blijkt vooropgezet

ACHTERHOEK - Sensire, de zorgorganisatie in de Achterhoek die op dit moment 1100 thuiszorgmedewerkers ontslaat, blijkt dit plan al anderhalf jaar geleden bedacht te hebben en te hebben besproken met gemeenten. Uit vertrouwelijke stukken die in handen zijn van Abvakabo FNV, blijkt dat Sensire reeds in het voorjaar van 2012 het voorstel gedaan heeft aan de gemeenten om al haar thuiszorgmedewerkers te ontslaan en ze terug te laten keren in een alfaconstructie. Als alfamedewerker ben je een werknemer zonder rechten (geen pensioen, geen vakantiegeld, geen loondoorbetaling bij ziekte, geen ontslagbescherming, geen cao). Dit opzetje zou ervoor zorgen dat de betrokken gemeenten gezamenlijk een kwart miljoen euro per maand kunnen besparen op de thuiszorg.

Abvakabo FNV vindt het schandalig en onacceptabel dat zorgorganisaties en gemeenten dit soort praktijken uitvoeren over de ruggen van de thuiszorgmedewerkers en hun cliënten, die al maanden in onzekerheid zitten. Vandaag onderbreken de thuiszorgmedewerkers het werk en gaan ze een dagje hun cliënten in de watten leggen. Een flinke delegatie van Sensire-medewerkers volgt vanmiddag in Den Haag vanaf de publieke tribune het Tweede Kamer-debat over Sensire. Uit de vertrouwelijke stukken blijkt dat Sensire meer heil ziet in de zogenaamde alfaconstructie. In het voorjaar 2012 wordt hierover met gemeenten gesproken en in augustus 2012 richt Sensire haar eigen alfabureau op: Alfasens. Dit alfabureau wordt vervolgens later verkocht om de schijn te voorkomen dat Sensire tóch doorgaat met het werk. Het alfabureau wordt echter verkocht door Sensire aan haar eigen “transitiemanager Thuishulp”, die het Alfabureau vervolgens (in de week waarop de ontslagvergunning wordt aangevraagd voor de Sensire medewerkers) in een andere B.V. onderbrengt. Sensire houdt zelf ook nog een aandeel in het alfabureau. Op dit moment doet het alfabureau er alles aan om de thuiszorgmedewerkers van Sensire binnen te halen. Deze medewerkers staan al met een voet op straat, omdat zij ontslagen zijn per 1-1-2014. Veel nuluren- en tijdelijke contracten zijn inmiddels al afgelopen. De Sensire medewerkers die voor Alfasens gaan werken, krijgen zelfs een bonus van 100 euro per cliënt die ze aandragen. Ook blijkt uit interne Sensire managementdocumenten dat alle Sensire medewerkers die drie tijdelijke contracten op rij hebben gehad, niet meer in aanmerking komen voor een nieuw (vast) dienstverband bij Sensire, maar de enige optie die deze Sensire-medewerkers hebben is om als alfahulp bij Alfasens aan de slag te gaan. Om 10.30 uur komen de Sensire thuiszorgmedewerkers, met hun cliënten, bij elkaar in de buurt van Varsseveld om te protesteren tegen hun oneerlijke ontslag. FNV voorzitter Ton Heerts spreekt hen toe. Het ontslag is onnodig, omdat het geld en werk in 2014 blijft. Als Sensire zich echt uit de thuiszorg terug zou trekken, zou er een nieuwe aanbieder moeten komen die de medewerkers met behoud van rechten overneemt. De opzet van Sensire blijkt nu dus echter een hele andere te zijn. Ruim 1100 thuiszorgmedewerkers en hun cliënten zitten hierdoor nog steeds elke dag in onzekerheid.

Om 15.15 uur start in de Tweede Kamer het debat over de zaak Sensire. De thuiszorgmedewerkers van Sensire, verenigd in Abvakabo FNV, roepen de Tweede Kamerleden op om snel een eind te maken aan deze oneerlijke praktijken en een eind te maken aan de onzekerheid die nu al maanden voortduurt.



Ander nieuws