Header image

Historisch stuk werd in Achterhoek gebruikt als kaftpapier

DOETINCHEM - Grote opwinding in Doetinchem. De stad blijkt in het bezit te zijn van één van de oudste archiefstukken van Nederland.

 

Het gaat om twee negende-eeuwse perkamenten schutbladen met teksten van paus Gregorius de Grote. De vellen lagen eeuwenlang onopgemerkt in het Regionaal Archief en zijn vanaf nu te zien voor publiek.

 

Kaftpapier voor kasboek
Hoe de perkamenten vellen in het Doetinchemse archief terecht zijn gekomen, is niet bekend. Waarom ze zo lang onopgemerkt zijn gebleven wel. In 1533 zijn ze gebruikt als boekomslag voor een kasboek van het stadsbestuur van Doetinchem. De bladen waren toen al zo'n zes eeuwen oud.

 

Oorspronkelijk maakten de bladen deel uit van een boek met de titel, Homiliae in Evangelia. De vellen zijn aan beide zijden beschreven met teksten van Gregorius de Grote, die paus was van 590 tot 604. In de Middeleeuwen waren zijn preken erg populair.

 

Boek verscheurd om geld te sparen
Maar wie verscheurt er nu zo'n eeuwenoud boek voor kaftpapier? Dat heeft te maken met de prijs voor perkament. Perkament werd destijds van lamsvel gemaakt. Van één schaap kon maar één velletje perkament gemaakt worden. De ambtenaar die in 1533 het Doetinchemse kasboek kaftte vond het uitsparen van geld dus belangrijker dan de historische waarde van de Homiliae in Evangelia.

 

De vondst is voor het publiek te zien in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, waar zaterdag 19 november een symposium aan de stukken wordt gewijd.

 

Zie ook
Fascinerende vondst bij het Erfgoedcentrum Achterhoek

 

Door: Mediapartner Omroep Gelderland.



Ander nieuws