Header image

Hardsteen toont realiteit van oorlog door ogen negenjarige

RUURLO – In aanloop naar de 75e herdenking van de Slag om de Schelde in oktober 2019, publiceert Siebrecht van der Spoel (83) Hardsteen. De auteur, geboren in 1935 in het Zeeuwse Kloetinge (bij Goes) en thans woonachtig in het Gelderse Ruurlo, beschrijft in dat boek op gedetailleerde wijze zijn herinneringen aan de laatste oorlogsdagen op Zuid-Beveland.

Nadat de geallieerden in september 1944 vanuit de lucht en vanuit België Nederland waren binnengetrokken, voerden zij een maand later een militaire operatie uit in het noorden van België en het zuidwesten van Nederland. Die strijd zou later bekend worden als de Slag om de Schelde. Het Canadese en het Engelse leger wilden de Scheldemonding zuiveren van de Duitse bezetter. Het doel was de haven van Antwerpen te kunnen gebruiken als aanvoerhaven voor militairen en materieel om de beslissende slag tegen Duitsland te voeren.

Na vijf weken van intensieve strijd, waarbij amfibische landingen werden uitgevoerd op Zuid-Beveland, waren de laatste Duitsers rond de Scheldemonding verslagen en in november konden geallieerde schepen gebruikmaken van de haven van Antwerpen om de legers te bevoorraden.

Overleven
Midden in het krijgsgeweld voerden de inwoners van Zuid-Beveland hun eigen strijd, de strijd om te overleven. In huize Van der Spoel in Goes is het niet anders. Niet alleen de auteur, zijn ouders en broer worden gedwongen bij tijd en wijle een veilig heenkomen te zoeken in de kelder, maar ook enkele evacués.

Siebrecht van der Spoel laat in Hardsteen de terugtrekking door de Duitse bezetters en de bevrijding door de Canadezen en de Engelsen van dichtbij meemaken en beschrijft hoe de inwoners van Goes die dagen beleven. Dit doet hij door zijn eigen ogen als negenjarige. Door de auteur is getracht een stemming weer te geven, zonder plot of feiten, ondergaan door een klein kind. Het resultaat is een andere blik op de laatste oorlogsdagen op Zuid-Beveland. Maar tussen de regels door is er de keiharde realiteit…

Freestone
“Mag de tekst de volgende waarschuwing inhouden: stop het ontspoorde mensengedrag waarop de natuur alleen machteloos en verbaasd kan neerzien”, schrijft Siebrecht van der Spoel. “Een verbazende herinnering heeft zijn verbazing behouden, maar berusting verloren. Hardsteen is in het Engels freestone. Over een hardstenen stoep kwam - hoewel met veel hartzeer - de vrijheid.”

Over Siebrecht van der Spoel
Siebrecht van der Spoel zag in 1935 in Kloetinge (bij Goes) het levenslicht als zoon van kunstschilder Hens van der Spoel en keramiste Nel Houtman. Na de HBS-B in Goes, studeerde hij biologie aan de Amsterdamse Gemeente Universiteit, de huidige Universiteit van Amsterdam (UvA). In 1963 deed Siebrecht van der Spoel zijn doctoraalexamen. Vier jaar later promoveerde hij cum laude op het onderwerp ‘Euthecosomata: a group with remarkable developmental stages (Gastropoda, Pteropoda)’ en hij werd hoogleraar aan de UvA. Na met zijn echtgenote Greetje in Amsterdam en Bussum te hebben gewoond, streek het echtpaar Van der Spoel in 2008 neer in Ruurlo. Sinds zijn emeritaat legt hij zich daar nog meer dan voorheen toe op de creatieve kunsten keramiek en schrijven.

Manuscript
Al in 1994 schrijft Siebrecht van der Spoel een eerste manuscript dat uiteindelijk zal leiden tot Hardsteen. In eerste instantie schrijft hij dat voor zijn vier kinderen en vrienden en kennissen. In tegenstelling tot zijn 5 jaar jongere broer Laurens, kan de auteur zich de eerste én de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog nog helder voor de geest halen, zoals het bombardement op Middelburg op 17 mei 1940 en de Slag om de Schelde. Een ontmoeting met een voormalige spion namens de geallieerden deed Siebrecht van der Spoel beseffen dat zijn gedetailleerde herinneringen aan een bunker precies klopten. Dat maakte het voor hem de moeite waard Hardsteen voor een groter publiek uit te brengen.

Bibliografische gegevens

Titel: Hardsteen

Ondertitel: Oorlogsherinneringen van een negenjarige

ISBN: 978-94-92723-71-0

Druk: 1e druk, 2019

NUR: 689 – Oorlog en vrede

BISAC: HIS010020 – HISTORY / Europe / Western

Auteur: Siebrecht van der Spoel

Tekstcorrectie: Maurits van Aalst

Vormgeving en omslag: Gerdien Beernink

Illustraties: Siebrecht van der Spoel

Boekproductie: Het Boekenschap, www.hetboekenschap.nl

Uitvoering: Softcover

Aantal pagina’s: 80

Formaat: 148 x 210 mm

Verschijningsdatum: woensdag 1 mei 2019

Prijs: € 20,00

Foto: pixabay.comAnder nieuws