Header image

Grote interesse voor rondleidingen Stoken op streekhout

ACHTERHOEK - Ruim 70 deelnemers hebben een rondleiding gehad bij Stoken op streekhout in januari en februari.

Een belangrijk gegeven dat naar voren kwam, was dat een houtgestookte-cv het zelfde kan als een cv-ketel op aardgas. Je hebt alleen wel meer ruimte nodig, moet zorgen voor houtaanvoer en voor de afvoer van de as. Der rest gaat automatisch net als bij een cv-ketel op aardgas.

Een deelnemer van vorig jaar vertelde dat hij inmiddels een houtgestookte-cv heeft aangeschaft van 32 kW. Omdat hij in zijn huiskamer al langer een gewone houtkachel heeft van 8 kW dacht hij dat hij ook wel 3 tot 4 keer zoveel hout nodig zou hebben. En dus flink wat hout ingeslagen vorig jaar. Zijn “klacht” nu is dat de houtgestookte-cv van 32 kW nog minder hout verbruikt dan de houtkachel van 8 kW in zijn woning. Voorlopig heeft hij dus voldoende hout ook voor het volgend stookseizoen.

Een ander interessant gegeven is dat er in deze regio te weinig vraag is naar houtsnippers als brandstof en nu dus heel veel goedkope houtbrandstof uit deze regio naar België, Duitsland en Denemarken wordt getransporteerd om er daar vervolgens duurzame energie ( stroom en warmte) van te maken en dat terwijl wij duur fossiel aardgas importeren( van Poetin). Dat is wel een erg kromme situatie! Het zou daarom goed zijn als bedrijven, gemeenten, zorginstellingen, zwem- en sportaccommodaties, wooncorporaties, etc. ,voor gebouwen/voorzieningen met grote warmtevraag , bij renovatie en nieuw bouwprojecten een houtgestookte-cv zouden meenemen in hun projecten. Dat kan dan ook door alleen warmte af te nemen van Stoken op streekhout.

Een ander fenomeen is dat de houtprijs nu nog te laag om met de verkoop daarvan 100% het landschap te kunnen onderhouden. Nu zijn daarvoor nog subsidies maar daarop wordt steeds meer gekort. Waarvan moet dan straks het door een ieder gewaarde (coulissen)landschap onderhouden worden dat nu zoveel recreatie en toerisme aantrekt?? Een stijging van de brandhoutprijs is daarvoor dan niet zo slecht.Ander nieuws