Header image

Genieten van de ‘koningin van de groente’ in de Achterhoek

ACHTERHOEK - Aspergeliefhebbers hebben er al naar uitgekeken. Het is weer tijd om te genieten van de 'koningin van de groente'! De Achterhoek is met haar rijke culinaire traditie één van de belangrijkste aspergegebieden in ons land. Lange rijen aspergebedden sieren het Achterhoekse landschap. De koks weten wel raad met deze heerlijke voorjaarsgroente. Zij verrassen u graag met hun culinaire creaties. 

Achterhoekse asperges
De met zorg geteelde asperges zijn van een hoog kwaliteitsniveau en zeer smaakvol. De verse asperges laten zich het beste smaken als ze binnen vijf dagen worden bereid. Niet verwonderlijk dat de aspergetelers diverse restaurants in de Achterhoek tot hun klantenkring mogen rekenen. Vanaf half april tot 24 juni (Sint Jan) sieren asperges dan ook de Achterhoekse menukaarten.

Culinaire arrangementen 
Bij een aantal (hotel)restaurants kunt u genieten van één en meerdaagse arrangementen. Een avond genieten van de smakelijkste aspergegerechten, streekproducten en Achterhoekse wijnen en de volgende ochtend wakker worden met een fantastisch uitzicht. Of na een mooie wandeltocht aanschuiven bij één van de sfeervolle restaurants.

Op www.aspergesetenindeachterhoek.nl staan verschillende culinaire arrangementen. Van een wandelarrangement met aansluitend een asperge walking dinner buffet tot een driedaags aspergearrangement. En met een heerlijk 4 gangen aspergemenu geniet u een avond optimaal van de mooie voorjaarsgroente.

Aspergewijn
Bij een aspergegerecht past bij uitstek een glas Achterhoekse wijn. De Achterhoek is met meer dan 20 wijngaarden de grootste wijnstreek van het land. In 2004 werden de eerste zestigduizend wijnstokken geplant. Toen kwam de tijd van verzorgen: opbinden, onkruid rond de stam verwijderen, uitlopers snoeien en trossen uitdunnen. En dat alles met de hand! Want het doel was: het maken van kwaliteitswijn. De Achterhoekse wijnen laten zich uitstekend smaken bij een aspergegerecht. Jaarlijks wordt de Achterhoekse aspergewijn van het jaar geselecteerd door oud Achterhoeker en vinoloog Edwin Raben. De winnende wijn wordt op 28 april bekend gemaakt op www.aspergesetenindeachterhoek.nl.

Meer informatie
Op www.aspergesetenindeachterhoek.nl vindt u een overzicht van de restaurants die de komende weken bijzondere arrangementen aanbieden. Hierop is ook een overzicht te zien van aspergetelers, streekproducenten en wijngoederen. De brochure "Asperges eten in de Achterhoek" is verkrijgbaar bij o.a. deelnemende restaurants, VVV's en Toeristische Informatie Punten  in de Achterhoek.



Ander nieuws