Header image

Fruitpersdag bij Museum Smedekinck in Zelhem

ZELHEM – Wat doen we met alle fruit dat er dit jaar aan de bomen zit? Een goed alternatief voor wecken, invriezen of er jam of appelmoes van maken, is het laten persen van het fruit tot een heerlijk en gezond sapje, puree of smoothies. Dat kan op zaterdag 13 oktober a.s. bij Museum Smedekinck. Opgave vooraf is noodzakelijk (via e-mailadres info@museumsmedekinck.nl of tel. 0314-631779). Toeschouwers zijn welkom tussen 13.00 en 17.00 uur. Zij kunnen kijken, maar ook proeven. De toegang is gratis.

Voor wie erover denkt één of meerdere fruitbomen of zelfs een hele boomgaard aan te planten, is de gemeente Bronckhorst aanwezig om geïnteresseerden te informeren over de subsidiemogelijkheden. Agrarische natuurvereniging ‘t Onderholt geeft voorlichting over het beheer van fruitbomen. Voor een lekker stukje appeltaart kan men terecht bij de dames van de kruidentuin.

Wie fruit en/of groente wil laten persen wordt geacht minimaal 75 kilo (ongeveer drie grote wasmanden vol) aan te leveren. Een mix van verschillende rassen of soorten fruit en/of groente is vaak het lekkerst. Voor wie niet genoeg heeft of juist wel, maar het niet zelf wil laten persen, bestaat de mogelijkheid het fruit aan het museum te schenken. Dit laat het dan persen voor eigen gebruik.

Er wordt geperst met een moderne vacuümpers. Deze geeft in vergelijking met andere persen een hoger rendement, minder verkleuring en meer smaak. Het sap wordt verpakt in een luchtdichte zak met een inhoud van 5 L en een kraantje. De zak gaat in een kartonnen doos. Het sap is minstens een jaar houdbaar, na opening nog zes tot acht weken, ook buiten de koelkast. Het laten persen van fruit en/of groente kost euro 1,10/L. Vanaf 150 L kost het één euro/L.

Museum Smedekinck

Pluimersdijk 5

7021 HW Zelhem

www.museumsmedekinck.nl

www.facebook.com/museumsmedekinck

 

Gesprek met Tonnie Klein Lebbink:




Ander nieuws