Header image

Factsheet Bewegen in de regio Gelre-IJssel van GGD

In de nieuwe landelijke nota gezondheidsbeleid ‘Gezondheid dichtbij’ kiest het kabinet voor bewegen als belangrijkste focus voor het gezondheidsbeleid van de komende jaren. Bewegen heeft een gunstige invloed op de overige speerpunten uit de landelijke nota gezondheidsbeleid: roken, schadelijk alcoholgebruik, overgewicht, diabetes en depressie.

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen geeft aan dat jongeren dagelijks minimaal één uur matig intensief lichamelijk actief moeten zijn. Voor volwassenen en ouderen is dit minimaal vijf dagen per week tenminste een half uur per dag. In de regio Gelre-IJssel beweegt 79% van de kinderen minimaal zeven uur per week en beweegt 21% van de middelbare scholieren minimaal één uur per dag. Van de volwassenen beweegt 76% minimaal vijf dagen per week tenminste een halfuur per dag en van de 65-plussers doet 61% dat.

Uit de monitors van GGD Gelre-IJssel blijkt dat overgewicht iets minder vaak voorkomt bij kinderen, middelbare scholieren, volwassenen en 65-plussers die voldoende bewegen. Verder hebben volwassenen en 65-plussers die voldoende bewegen minder vaak een verhoogd risico op angststoornissen en depressie en roken ze minder vaak. Volwassenen die voldoende bewegen voldoen vaker aan de norm voor alcoholgebruik: maximaal veertien glazen per week voor mannen en maximaal zeven glazen per week voor vrouwen. Bij 65-plussers die onvoldoende bewegen komt diabetes relatief vaak voor.

Verder blijkt uit de monitors van GGD Gelre-IJssel dat kinderen en middelbare scholieren vaker voldoende bewegen als ze lid zijn van een sportclub. Kinderen bewegen ook vaker voldoende als ze meer dan 30 minuten per dag buiten spelen. Bij middelbare scholieren blijkt schoolsport en het fietsen of lopen naar school belangrijk bij het halen van de beweegnorm.

Het kabinet kiest bewust voor het combineren van het sport- en beweegbeleid met gezondheidsbeleid en preventie. Voor iedereen moet een aanbod voor sporten en bewegen in de buurt gerealiseerd worden. De gemeente heeft hierin de regie. Zij kan zorgen voor inzicht in de vraag naar en het aanbod van sport- en beweegactiviteiten.

Door lokale samenwerking van gemeente, sportsector, onderwijs, welzijn en bijvoorbeeld het bedrijfsleven kan ingespeeld worden op de vraag van bewoners. Deze samenwerking kan onder meer leiden tot een gerichte inzet van sportbuurtcoaches of een efficiënt gebruik van accommodaties. Ook kan het beweegaanbod voor ouderen rondom woonzorginstellingen gestimuleerd worden, bijvoorbeeld door de inrichting van beweegtuinen voor ouderen. Het toepassen van gecombineerde leefstijlinterventies, die een breder doel hebben dan alleen het bevorderen van bewegen, draagt bij aan een integrale aanpak en versterkt de samenwerking tussen betrokken organisaties.

De factsheet ‘Bewegen in de regio Gelre-IJssel’ is te vinden op de website van GGD Gelre-IJssel: www.ggdgelre-ijssel.nl.



Ander nieuws