Header image

Een teek? Pak ‘m beet!

GELDERLAND - Een tekenbeet is meestal onschuldig maar kán u ziek maken als de teek lang vastgebeten in uw huid zit. Er zijn eenvoudige maatregelen om dat te voorkomen. In het kader van de landelijke Week van de Teek start GGD Gelre-IJssel maandag 4 april met een voorlichtingscampagne.

Teken leven in hoog gras en struikgewas en lijken op kleine platte spinnetjes. Sommige teken zijn besmet met de Lyme-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als een teek lang op de huid zit, bestaat de kans dat hij deze bacterie overbrengt. De ziekte is meestal goed te behandelen met antibiotica. Zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid. GGD Gelre-IJssel adviseert dan ook om nadat u in het groen geweest bent, altijd uzelf - en eventueel een ander - te controleren op teken. En vindt u een teek, dan kunt u die eenvoudig zelf verwijderen met een puntig pincet of een tekentang.

Na het verwijderen van een teek verschijnt er vaak een rood vlekje op de huid. Dat is normaal en gaat meestal vanzelf weer weg. Als er een ringvormige uitslag, soms een (blauwachtige ) vlek op de plaats waar de teek heeft gebeten verschijnt, kan dat op de ziekte van Lyme wijzen. Ga dan naar de huisarts. Ook is het verstandig naar de huisarts te gaan als na een tekenbeet geen kring te zien is, maar wel griepachtige verschijnselen optreden. Geef uw huisarts dan de datum van de tekenbeet door. De ziekte van Lyme is goed te behandelen met een antibioticumkuur.

Meer informatie vindt u op de website van GGD Gelre-IJssel: www.ggdgelre-ijssel.nl. Of kijkt u op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: www.rivm.nl/infectieziekten.



Ander nieuws