Header image

Een rouwstoet doorkruisen, mag dat?

WINTERSWIJK - Dat niet iedereen antwoord op deze vraag weet bleek in Winterswijk. Daar werd woensdag een rouwstoet bruut gedwarsboomd.

 

Een rouwauto werd bijna aangereden door een automobilist die haast had en dacht nog even voorlangs te kunnen. Daarna reed de automobilist tegen het verkeer in om de stoet alsnog in te halen.

 

Onbegrip en reacties

Dit zorgde voor veel onbegrip bij de familie van een overledene en medewerkers van Monuta. Het uitvaartbedrijf zette het verhaal op Facebook en dat leverde veel reacties op, bijvoorbeeld over de verkeersregels.

 

 

Mag je nou wel of niet een rouwstoet doorkruisen? Moet je altijd voorrang verlenen? Hoe herken ik een rouwstoet? Hoe hoog is een boete? Hieronder lees je de belangrijkste verkeersregels.

  • Het is wettelijk verboden om een rouwstoet te doorkruisen op gelijkwaardige kruisingen, dus zonder verkeerslichten, voorrangsborden of haaientanden. Ook als de rouwstoet van links komt of afslaat. Voor het eerste voertuig in de rouwstoet gelden de normale voorrangsregels.
  • De regel geldt niet op voorrangskruisingen, rotondes, kruispunten met verkeerslichten, invoegstroken en uitritten.
  • Een voetganger of een bestuurder van een gehandicaptenvoertuig die een zebrapad wil oversteken, moet een rouwstoet voor laten gaan.
  • Een bus bij een halte binnen de bebouwde kom moet een naderende rouwstoet ook voor laten gaan.
  • Deze regels gelden alleen als de rouwstoet, dus de begrafenisauto's en de normale auto's, voorzien zijn van officiële vlaggen. Zonder vlaggen gelden de speciale voorrangsregels niet.
  • Een boete voor het doorkruisen van een rouwstoet is 90 euro.

 

Zie ook

Stel racet tegen verkeer in rouwstoet voorbij in Winterswijk, Monuta woedend



Ander nieuws