Header image

De geit is gouden handel voor boeren in de Achterhoek

ACHTERHOEK - Terwijl veel melkveehouders en varkensboeren er alles aan moeten doen om het hoofd boven water te houden, ziet de gemiddelde melkgeitenhouder zijn inkomen juist met 14.000 euro stijgen. Sterker: het financiële plaatje voor de Nederlandse geitenboer glanst en glimt.

 

Bert Kots uit de Achterhoek is één van de eerste geitenboeren van ons land. Al twintig jaar geleden ruilt hij de koeien van zijn vader in voor geiten en gaat geitenkaas maken.

 

Exotische kaas

Nu klinkt dat als een wijs besluit, maar in die tijd haalt iedereen nog zijn neus op voor deze 'exotische' kaas. 'Of je moest een stadsmens zijn die al wel eens naar de Franse Provence was geweest', vult geitenboer Bert aan. Nu, heel wat jaren hard werken later, zegt Bert vol trots: 'Wat de boer niet kent, komt bij mij in de winkel!' Inmiddels verkoopt hij zijn geitenkaas in de wijde regio.

 

Bert is in de Achterhoek de allereerste geitenhouder. Inmiddels zijn er wel een paar bijgekomen, al zitten de meesten in Overijssel en Brabant. Maar er zijn nog altijd bijna geen geitenhouders die net als Bert zelf hun kaas maken. Hij heeft maar 100 geiten, en dat is weinig. 'Wij kiezen bewust voor die kleinschaligheid. Mijn geitenmelk blijft alleen maar in mijn eigen regio, het gebied tussen Zutphen en Nijmegen ongeveer. Als de Russen de grens dichtgooien, dan mogen ze dat van mij. Daar hebben wij dus helemaal geen last van, ha!'

 

Aaibaar

De sector heeft twee belangrijke troeven: de geit is aaibaar en geitenzuivel heeft een gezond imago. Bert is blij dat hij ooit deze keus heeft gemaakt.

Zijn volgende project? Iedereen aan het geitenvlees, want dat is pas echt bijzonder!

 

Door: Mediapartner Omroep Gelderland



Ander nieuws