Header image

Daisy Fukkink zet ‘Samen eten’ op

WINTERSWIJK – 'Samen eten' is een initiatief van Daisy Fukkink, om ook aan mensen die aangepast moeten eten – (deels) gemalen of vloeibaar, of met aanvullende voedingsstoffen – gelegenheid te bieden om samen met geliefden een avondje ontspannen uit eten te gaan. Ze wil een dergelijke avond zo'n keer of vier per jaar organiseren, afhankelijk van de behoefte.

Aangepast moeten eten kan uiteenlopende oorzaken hebben. Ten gevolge van aandoeningen als MS, Parkinson, CVA (een beroerte) kan het vermogen om goed te kauwen of te slikken minder worden. Maar ook kan er sprake zijn van verandering van smaak of van gevoelige slijmvliezen door (een behandeling tegen) kanker, waardoor aangepast eten en drinken nodig kan zijn. "En dan is uit eten gaan geen vanzelfsprekendheid meer. Terwijl juist dan de behoefte aan samen met een paar naasten een ontspannen avond uit te beleven juist groot kan zijn. Daarom wil ik Samen eten opzetten", zegt Daisy Fukkink. De eerste avond is op dinsdag 2 maart.

Fukkink is als logopediste werkzaam in het SKB en in Pronsweide. Daar krijgt ze regelmatig te maken met mensen die door aandoeningen als CVA, MS en Parkinson hun maaltijden moeten aanpassen. Maar de reden waarom ze ging nadenken over Samen eten, ligt in een tv-programma. "Ik zag op tv een mevrouw, die vertelde dat het haar zoveel verdriet deed dat ze door haar ziekte, kanker, aangepast moest eten en daardoor niet meer uit eten kon te gaan. Omdat ze niet zeker wist – zelfs als ze iets vloeibaars of gepureerd kreeg – of ze het wel kon eten. Het verdrietige was, dat deze mevrouw juist veel behoefte had aan nog een keer gezellig en ontspannen uit eten gaan", vertelt ze.

Ze ging erover in gesprek met de koks. Zij hebben goed meegedacht, vertelt ze, en zo ontstond Samen eten. "Kok Bas Diks vertelde dat zijn vader, met wie hij samen ook nog het cateringbedrijf Diks Authentiek Culinair drijft, dieetkok is. Die kwam met voorbeelden van gepureerde gerechten die zo geserveerd worden, dat ze lijken op het oorspronkelijke gerecht. Gepureerde wortelen worden dan bijvoorbeeld geserveerd in wortelvorm. Qua uiterlijk niet veel afwijkend van wat iedereen krijgt te eten, terwijl het toch op de juiste manier is aangepast. En dat past bij mijn idee voor Samen eten: zorgen dat iemand zonder zorgen sfeervol uit eten kan gaan met bijvoorbeeld partner of familie, op een manier waardoor hij of zij zich even geen patiënt meer hoeft te voelen." Niet alleen het eten kan naar behoefte worden aangepast; dat geldt ook voor drankjes, die bijvoorbeeld zo nodig ingedikt kunnen worden.

Als locatie koos Fukkink voor zorgboerderij De Olden Gaorden aan de Olden Goorweg 8 in het Woold, net buiten Winterswijk. Een locatie die goed toegankelijk is voor rolstoelers, met een aangepast toilet met tillift, en met zelfs zo nodig de aanwezigheid van een verpleegkundige. Desgewenst kunnen gasten de eigen aangepaste drinkbeker en/of het aangepaste bestek meebrengen.

Voor de eerste avond, donderdag 2 maart vanaf 18.30 uur (inloop vanaf 18.00 uur), kan men zich aanmelden tot 9 februari bij Daisy Fukkink, tel. 0543-514015 (eventueel naam en telefoonnummer achterlaten op het antwoordapparaat) of h.fukkink@chello.nl. Men krijgt dan een vragenlijst opgestuurd, met het verzoek ingevuld te retourneren. "Dan kan ik met de koks van Diks Authentiek Culinair optimaal inspelen op de wensen ten aanzien van eten drinken, en ook zo nodig rekening houden met specifieke diëten. De kosten bedragen 27,50 euro voor drie gangen per persoon, inclusief drie drankjes en vooraf te voldoen", legt Fukkink uit. "Ik denk daarbij aan groepjes van maximaal zes personen. Dit om te zorgen dat er voldoende plekken zijn voor de mensen waarvoor ik het doe: zij die aangepast moeten eten. Maar overleg is natuurlijk altijd mogelijk", besluit Daisy Fukkink.



Ander nieuws