Header image

Brandweer start proef met kleine snel inzetbare voertuigen

DOETINCHEM - De brandweer in Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) gaat in 2014 een proef nemen met het inzetten van twee kleinere brandweervoertuigen, de zogeheten Snel Inzetbare Voertuigen (SIV). De primeur is voor Doetinchem. De brandweer start daar met een testperiode vanaf 20 januari en is daarmee het eerste korps in Gelderland. Later in april volgt de brandweer in Brummen. De proef duurt een jaar.

Voorafgaand aan deze testfase heeft de VNOG ruim een jaar gewerkt aan de voorbereidingen. In deze periode is uitgebreid overleg geweest met de medezeggenschap, werkgroepen van de betreffende brandweerposten en zijn onderzoeken uitgevoerd naar de veiligheid en de haalbaarheid. Ook zijn bezoeken gebracht aan andere brandweerkorpsen in het land waar al langer gewerkt wordt met dit soort voertuigen. Alle brandweerlieden die in de testfase aan de slag gaan op een SIV zijn vooraf getest op hun competenties en hebben daarna een aparte opleiding gevolgd.

De twee snel inzetbare voertuigen (SIV) waarmee in Noord- en Oost-Gelderland wordt getest zijn in feite bestelbussen die zijn uitgerust met de meest noodzakelijke apparatuur die ook op een grotere tankautospuit te vinden is. De twee brandweerlieden die tijdens de proef in Brummen en Doetinchem uitrukken met een SIV, beschikken daarmee over zaken als een kleine tank met water met een hogedruk slang, andere kleine blusmiddelen, een warmtebeeldcamera, een ladder, een blusdeken, meet- en communicatieapparatuur en materiaal om hulp te verlenen bij beknellingen.

Een belangrijk verschil met de huidige manier van werken bij de brandweer is dat een SIV met twee in plaats van met zes brandweermensen uitrukt naar meldingen. Het voordeel hiervan is dat een dergelijk voertuig sneller kan vertrekken en makkelijker door het verkeer kan bewegen. Bovendien kan op deze manier de brandweer efficiënter reageren op kleinere incidenten (dit zijn 14 vooraf vastgestelde incidentscenario’s zoals een containerbrand of een automatisch brandalarm), omdat dan niet altijd zes mensen nodig zijn. Een ander voordeel is dat brandweervrijwilligers niet steeds nodeloos worden weggeroepen bij hun werkgever, waarmee de belasting lager wordt en naar verwachting de motivatie groter. Bij grotere incidenten wordt uiteraard nog altijd uitgerukt met de standaardbezetting van zes mensen of indien nodig met meer voertuigen.



Ander nieuws