Header image

Bijzondere oplossing voor kinderopvang-probleem in Haarlo

HAARLO - Ze maken net zoveel lawaai als een volle schoolklas, maar er is slechts een handjevol kinderen bij Kinderopvang 't Zunneke in Haarlo. Omdat de zon schijnt kunnen ze vanmiddag lekker buiten spelen. Biem zit in de zandbak en Joep wil graag van de glijbaan. Kinderleidster Ida houdt een oogje in het zeil.

 

Op het eerste gezicht ziet de kinderopvang in Haarlo er niet bijzonder uit. Toch is de opvang wel bijzonder geregeld. Het bestuur wordt namelijk gevormd door ouders. De opvang die in het dorp was, dreigde te verdwijnen. 'Als je een klein dorp als Haarlo leefbaar wilt houden, dan zijn kinderen van essentieel belang. Zonder de jeugd wordt Haarlo een slaapdorp', zegt Hugo Boom van Stichting Kindcentrum 't Zunneke Haarlo.

 

 

Moeilijk vraagstuk

Samen met een aantal andere ouders vormt hij het bestuur. Een initiatief waar de gemeente Berkelland heel erg blij mee is. 'Kinderopvang is krimpgebieden dat is toch echt een moeilijk vraagstuk', legt wethouder Patricia Hoytink uit. 'Vaak wordt het door grote commerciële partijen geregeld. In een krimpgebied heb je nou eenmaal weinig kinderen en dat is voor een grote organisatie niet interessant, omdat het financieel dan bijna niet te doen is'. En dus vertrekt de kinderopvang.

 

Kwartje meer

De opvang in Haarlo is wel iets duurder. 'Maar je kunt dat kwartje ook in de brandstoftank gooien en je kind naar Borculo of Eibergen brengen', legt Boom uit. Ouders vinden het niet erg. 'De kinderen kennen elkaar, spelen nu bij elkaar en als de opvang er niet zou zijn, dan zou Haarlo nog meer vergrijzen', zegt papa Robert Helmstrijd.

 

 

Witte vlekken in krimpgebieden

De Brancheorganisatie Kinderopvang ziet het probleem ook. Er zijn volgens de organisatie witte vlekken in krimpgebieden. De vereniging roept gemeenten op om creatief te zijn. 'Het blijft in de krimpgebieden maatwerk en creatief ondernemerschap om oplossingen te vinden, hierbij hebben gemeenten een zeer belangrijke rol in het meedenken over manieren om toch voor kinderopvang te zorgen in een dergelijk gebied. Dit kan bijvoorbeeld door huurprijzen aan te passen', laat Saskia Speelman van de brancheorganisatie weten.

 

Wetten en regels

De medewerkers bij de kinderopvang in Haarlo hebben gewoon hun diploma. Ook controleert de GGD. 'In Nederland heb je overal wetten en regels voor en daar heb je gewoon mee te maken', legt Hoytink uit. 'Maar we kunnen natuurlijk wel kijken hoe we elkaar kunnen helpen. Dat kan bijvoorbeeld op het gebied van financiën of verzekeringen.

 

Door: Mediapartner Omroep Gelderland.



Ander nieuws