Header image

Vliegtuig veilig geland in Aaltens Onderduikmuseum

AALTEN - Na een jarenlange ‘rondvlucht’ langs diverse musea in den lande is het vliegtuig uit de oorlog van Joop Levy weer terug in Aalten. Het is er definitief geland in het Onderduikmuseum Markt 12 in Aalten.

Geen Kinderspel
Het vliegtuig maakte deel uit van de expositieGeen Kinderspel’, een ontroerende reizende tentoonstelling over de lotgevallen van Joodse kinderen tijdens de Holocaust. De expositie, die in 2009 ook in Aalten was te zien, toonde speelgoed van kinderen die tijdens de oorlogsjaren in kampen zaten of ondergedoken waren. Door hun speelgoed wisten kinderen tijdens de Holocaust hun angst en ellende even te vergeten. Dat was ook zo voor de Joodse Joop Levy uit Varsseveld.

Een ondergedoken vliegtuig
Joop Levy was met zijn ouders ondergedoken op een boerderij in Lintelo, een buurtschap van Aalten. Daar had hij geen vrienden om mee te spelen. Hij kon ook niet naar buiten, waardoor hij zich erg verveelde. Op zijn achtste verjaardag kreeg Joop een grote verrassing: een koerier van het verzet bracht hem dit fraaie vliegtuig. Het was gemaakt door zijn in Lichtenvoorde ondergedoken neef Jonny Levy en de Russische piloot Alex Sidorov. Ze hadden het gemaakt van een oude wc bril. Een jaar na de bevrijding was er in Varsseveld, het dorp waar Joop woonde, een bevrijdingsoptocht. Joop liep mee, verkleed als piloot, met het vliegtuig trots onder zijn arm. Helaas kreeg hij geen prijs, maar zijn plezier was er niet minder om!

Overdracht
In aanwezigheid van Joop Levy zelf en de nazaten van Jonny en de familie Geurink uit Lichtenvoorde is het vliegtuigje officieel overhandigd aan de Aaltense Musea, waar het een plek krijgt in de onderduikcollectie van Onderduikmuseum Markt 12.

‘Onderduiken in de Grenstreek'
Het vliegtuig zal vanaf 22 april te zien zijn in de expositie ‘Onderduiken in de Grenstreek' in Aalten. Samen met de verhalen van de beide families Levy en hun helpers in de onderduik, krijgt het een belangrijke positie. Daarna zal het vliegtuigje een permanente plek krijgen in de vaste opstelling van het Onderduikmuseum.

Onderduikmuseum Markt 12 Aalten
Onderduikdorp Aalten neemt landelijk gezien een bijzondere positie in. Een op de vijf mensen was hier onderduiker en bijna elke boerderij had één, vaak meer onderduikers. Daarbij lag Aalten pal aan de grens met Duitsland. De specifieke verzets- en onderduikgeschiedenis van de grensstreek Achterhoek en Munsterland - waar nota bene één der grootste landelijke verzetsorganisaties werd geboren - staat centraal in Onderduikmuseum Markt 12 in Aalten. Het museum is gevestigd in een pand van betekenis: op dit adres woonde een gezin met twee kleine kinderen, was de Ortskommandant ingekwartierd en zaten op zolder onderduikers verstopt. De originele onderduikplek is er nog toegankelijk.

Zie voor de meest recente informatie: www.aaltensemusea.nl

 



Ander nieuws