Header image

Onthulling informatiezuil over oorlogsgraven op Berkenhove

AALTEN - Luitenant Andrew Duncan gaf leiding aan het Britse peloton, dat in Aalten bij de bevrijding op 30 maart 1945 zware verliezen leed.

In tegenstelling tot de andere Britse militairen die het leven in Aalten lieten, is hij niet op Berkenhove begraven, maar op het Reichswald Forest War Cemetery bij Kleve. Zijn neef, Kenneth Scott uit het Canadese Port Hope, heeft de gemeente Aalten verzocht om Andrew Duncan ook op Berkenhove in Aalten te herinneren, net als zijn kameraden. De heer Wim Rhebergen heeft namens hem, in samenwerking met de gemeente Aalten, uitwerking gegeven aan deze wens in de vorm van een informatiezuil.

Op deze zuil kunnen de bezoekers van de begraafplaats de geschiedenis lezen die verbonden is aan de Britse militairen die hier begraven liggen en van hun luitenant Andrew Duncan. Maar ook over de heer Cornelis Ruizendaal, verzetsstrijder, die hier een officieel oorlogsgraf heeft gekregen.

Naast de informatieve functie die de zuil op de begraafplaats krijgt, gaat deze ook een educatieve functie vervullen. In de gemeente Aalten is een educatief programma ontwikkeld waarmee de geschiedenis van WOII overgebracht wordt aan de leerlingen in Aalten. De Goastok (een stichting waarin basisscholen uit Aalten, Bredevoort, de buurtschappen, de Aaltense Musea en de Oudheidkundige Werkgemeenschap (ADW) participeren) heeft leskoffers ontwikkeld die hierbij een belangrijke rol vervullen. De leerlingen hebben oorlogsmonumenten geadopteerd en leggen bloemen ter gelegenheid van de dodenherdenking en ter gelegenheid van de bevrijding.

Het verzoek van de heer Kenneth Scott is de aanleiding geweest tot het plaatsen van de zuil op Berkenhove. Op basis van de ervaringen met deze zuil, beoordeelt de gemeente Aalten of dit concept ook op andere begraafplaatsen in de gemeente als informatiedrager toegepast kan worden.

Naast de informatie over gesneuvelde militairen staat er informatie over Cornelis Ruizendaal op de zuil, die beter bekend is onder zijn verzetsnaam ‘Zwarte Kees’. Hij werd in 1943 leider van de Aaltense knokploeg (KP). Op 20 april 1944 sneuvelde hij door verraad in een vuurgevecht met de SS. Daarnaast wordt op de zuil aandacht besteed aan de vijf Britse vliegers, die op 26 juni 1943 met hun bommenwerper zijn neergestort in een weiland in IJzerlo. Tenslotte is er aandacht voor de bevrijding van Aalten, eind maart 1945.

De onthulling van de informatiezuil vindt plaats op 12 juni 2012. De heer Scott is dan in Nederland en verricht samen met de oudste zoon van Cornelis Ruizendaal de onthulling. Diverse nabestaanden uit binnen- en buitenland hebben aangegeven bij de onthulling aanwezig te zijn. Het Koperensemble Fanfare Korps Nationale Reserve, Koninklijke Landmacht en een Piper (doedelzakspeler) van The Royal British Legion, The Netherlands zorgen voor de muzikale omlijsting. Rond 16.45 uur wordt er een flypast uitgevoerd door de C-47 Dakota van de Battle of Britain Memorial Flight.Ander nieuws