Header image

Ex-gijzelaar Arjan Erkel komt naar Bredevoort

Bredevoort - Arjan Erkel werd in 2002 ontvoerd door rebellen uit Dagestan. Pas twintig maanden later werd hij vrijgelaten. In ‘Vrijheid van denken en doen’ vertelt hij zijn ervaringen en belevingen van de heftigste periode van zijn leven. Zaterdag 16 maart treedt hij op in de Koppelkerk met Normaal-gitarist Jan Wilm Tolkamp.

 

In ‘Vrijheid van denken en doen’ vertelt Erkel hoe hij onder de grond werd vastgehouden in een hok van twee bij anderhalve meter, vol angst en onzekerheid over een goede afloop. Hij neemt het publiek mee naar de wanhopige situatie waarin hij verkeerde, waar verandering van gewoonten en verbinding maken met de nieuwe werkelijkheid noodzakelijk waren om te overleven. Contact leggen en samenwerken met zijn ontvoerders waren zeer belangrijke en moeilijke processen, maar het lukte Erkel langzamerhand zijn situatie te verbeteren, zonder zijn identiteit of idealen te verliezen.

 

   
Sinds 1996 werkte Arjan Erkel met veel plezier voor Artsen zonder Grenzen. Hij heeft gewerkt in Kenia, Sierra Leone, Tajikistan, Uzbekistan en Rusland. Eerst als student, toen als logistiek manager, vervolgens als projectcoördinator en tenslotte als countrymanager in Rusland in 2002. In conflictgebieden lopen hulpverleners risico, al stond Arjan daar zelf weinig bij stil. Tot hij op 12 augustus 2002 werd ontvoerd door vier bewapende mannen. Een extreem spannende periode volgde waarin Arjen Erkel vaak voor zijn leven vreesde.

 

Tijdens zijn vrijheidsberoving bood muziek Erkel troost en steun. Het zingen en neuriën van liedjes die hem herinnerden aan vrolijke en vervelende gebeurtenissen uit zijn leven tot dan toe, gaf hem kracht en energie. In het bijzonder Oerend Hard van de band Normaal werd Erkels houvast. En verbond hem in zekere zin met zijn ontvoerders: op een bepaald moment zongen zij dit nummer fonetisch mee. Niet voor niets neemt Erkel voormalig gitarist van Normaal, Jan Wilm Tolkamp, mee op tournee. Het stond als een paal boven water dat Erkel na zijn gevangenschap weer oerend hard verder wilde leven.

 

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, Aalten

Datum: zaterdag 16 maart

Tijd: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)

Entree: € 10,-
Reserveren: www.koppelkerk.nl

 

Gesprek met Sylvia Heijnen:




Ander nieuws