Header image

Dutch Chamber Philharmonie musiceerde voor de kinderen.

BREDEVOORT - Op vrijdag 10 december stroomde de Sint Joriskerk in Bredevoort vol met kinderen van de Interconfessionele Daltonbasisschool ’t Bastion. De ruim 200 kinderen met leerkrachten en begeleiding begroetten vol verwachting Joost Smeets met het Dutch Chamber Philharmonie, die met een orkest bestaande uit 25 musici naar Bredevoort was gekomen.

In de voorafgaande weken waren er brieven op school bezorgd van de verhalenverteller:

Hebben jullie dat nooit: dat je ’s morgens wakker wordt met een liedje in je hoofd? En dat je helemaal niet weet, hoe dat liedje in je hoofd komt? En dat het er niet uit wil? Dat het maar blijft zingen in je hoofd, als een soort oorwurm die in jouw hoofd komt logeren? De kinderen werden aan het denken gezet over wat muziek nu eigenlijk is.

Later kwam er een cd en daarmee gingen ze aan het werk.

De kinderen konden nu ervaren wat muziek met je doet en wat je met muziek kunt doen.

Op The typewriter van L. Anderson lieten de kinderen hun vingertjes snel bewegen. Het plezier spatte ervan af! Gnossiene 1 van Eric Satie werd gebruikt om de deftige stappen van de ooievaar uit te beelden. Bij de Fanfare pour La Péri van Paul Dukas stelde de kinderen zich op in een erehaag en beelden de trompetters uit. Met exotische klanken van Carabas van Pater Moeskroen kwamen de beentjes van de vloer en ging iedereen lekker uit zijn dak door vrolijk te dansen. Op het statige begin van deel 3 van Mahlers 1e symfonie, waarin de melodie van de bekende canon “Vader Jacob” te horen is, werd een zelfbedacht toneelstukje opgevoerd. De verhalenverteller Kees van der Zwaard, die op school al uitgebreid met iedereen had kennisgemaakt, van de kleuters van groep 1 tot de groten van groep 8, werd met enthousiasme begroet. Hij begon met een kort interview van meester Frans de Beukelear, die afscheid nam van school.

Daarna werd er kennisgemaakt met de klanken van het orkest en werden de muzikale opdrachten van school doorgenomen en toen begon Prokovief’s verhaal “Peter en de Wolf”. Het vogeltje(fluit), de kat(klarinet), de eend(hobo), opa(fagot), de wolf, die uitgebeeld werd door drie hoorns en natuurlijk Peter, die door een heel strijkorkest werd neergezet. Elk figuur uit het verhaal heeft zijn eigen instrument en melodie, zodat het in het muzikale verhaal voor iedereen gemakkelijk te volgen is. De kinderen luisterden ademloos en keken met grote ogen naar de verrichtingen van het orkest. Bij het geluid van pauken en grote trom sloegen de kleintjes de handen voor de oren, zo overweldigend was het.

Het was een muzikaal feest, zowel voor de kinderen en begeleiders als voor de musici, die onder leiding van Joost Smeets hun vakmanschap inzette, om de muzikale effecten optimaal te laten klinken.

Na het concert ging iedereen blij en opgetogen naar huis, een prachtige muzikale ervaring rijker.

“Als je op jonge leeftijd fijne ervaringen met klassieke muziek hebt, zul je daar je leven lang ontvankelijk voor blijven. Klassieke muziek moet voor iedereen toegankelijk en laagdrempelig zijn”.



Ander nieuws