Header image

15-jarig bestaan Hij&Zij Bredevoort

BREDEVOORT - Met de komst van de Klokkenmaker Jan Ubels aan de Prinsenstraat 6 in Bredevoort is het al weer 15 jaar geleden dat Goudsmid luci Aversteeg en de Klokkenmaker Jan Ubels de deuren opende van de vernieuwde ateliers.

Luci Aversteeg die daar toen al 15 jaar bekendheid genoot  en Klokkenmaker Jan Ubels die de toenmalige kantine in gebruik nam. Op 24 april 2001 was het na een grote verbouwing dan eindelijk zover dat Hij & Zij de deuren opende.

Volgens Jan Ubels is er heel wat gebeurt in die 15 jaar. Zo was het atelier in eerste instantie volledig ingericht op de restauratie van voornamelijk klokken, maar na een periode van een jaar kreeg jan Ubels de vraag reparaties uit te gaan voeren voor twee grote bedrijven in de verkoop van zogenaamde “vintage “horloges.

Vintage horloges zijn veelal mechanische horloges uit de jaren 50 ,60 en 70 al dan niet met complicaties, zoals chronograaf, vol kalender, of zelfs voorzien van een slagwerk, veelal van de duurde merken.

Deze twee bedrijven kochten deze horloges wereldwijd in en gingen dan voor restauratie naar de Klokkenmaker Jan Ubels.

Ruim 10 jaar lang heeft Jan Ubels voor deze bedrijven gewerkt, en zijn de klokken wat meer naar de achtergrond verdwenen. Jan Ubels heeft zich voor 95 % toegelegd op de reparatie en restauratie van hoogwaardige mechanische horloges. Sinds 5 jaar schrijft Jan Ubels ook de rubriek “de Facelift” voor het horloge magazine  Watching wat hem zeker geen windeieren heeft gelegd. Niet alleen vanuit Europa, maar ook de Nederlandse Antillen, Amerika en Engeland krijgt Jan Ubels zijn werk aangeboden. Voor 90 % is dit werk van particuliere klanten, maar werkt hij ook voor bijvoorbeeld zeer gerenommeerde bedrijven uit Den Haag en Spanje. Zo vertelt Jan Ubels dat het bedrijf uit Spanje hem opbelde vanaf de Tefaf in Maastricht en hem ontbood langs te komen om een horloge te beoordelen en voor restauratie in ontvangst te nemen. Wij dus op Zondag naar de Tefaf om het horloge ter waarde van zo’n slordige 350.00 euro op te halen.

Het ging hier om een Tiffany & co vol gezet met edelstenen en meer een sieraad dan een horloge. We kregen het horloge gewoon in een plastic zakje mee, waarop ik het vervolgens in mijn binnenzak deed en weer richting huis vertrok. Met de regelmaat van de klok krijg ik dit soort pronkstukjes ter restauratie.

Het gaat Jan Ubels niet alleen om de restauratie zelf, maar wil hij ook weten waaraan hij werkt. Zo doet hij regelmatig beroep op zijn uitgebreide bibliotheek om te achterhalen wat de geschiedenis is van het horloge. Daarbij gaat vooral zijn interesse uit naar hoe iets geconstrueerd en gemaakt is en met wat voor soort gereedschappen en machines. Machines en gereedschappen om zelf onderdelen te vervaardigen zijn van groot belang als het gaat om restauraties van antieke en vintage horloges. Veel onderdelen zijn niet meer leverbaar en moeten dus worden bijgemaakt.

Wereldwijd is Jan Ubels dan ook op zoek naar specialistische gereedschappen en machines en lijkt zijn atelier wel een museum. Vanaf de straat is het atelier van Jan Ubels achterliggend aan het goudsmid atelier Elcerlyck van zijn vrouw Luci Aversteeg. Goudsmid atelier Elcerlyck onder leiding van goudsmid Luci Aversteeg is een eigenzinnig atelier voor het ontwerpen en vervaardigen van sieraden.

Dit jaar is het 30 jaar geleden dat Luci Aversteeg haar atelier begon. Na deel te hebben genomen uit grote Buitenlandse beurzen, ontstond eigenlijk als vanzelf in 1988 de groothandel. Vooral op de Duitse markt genoten ze grote bekendheid.

Niet alleen werden er meer goudsmeden in dienst genomen, maar moesten er ook vertegenwoordigers op pad en werd er voor het kantoor een boekhoudster aangesteld en Elcerlyck stond als een huis.

Rond 2000 was Luci Aversteeg het zat. Ze was meer bezig op de achtergrond om alles in goede banen te leiden dan dat ze zelf achter de werkbank zat  Het creatieve ging verloren en er besloten werd, ook gezien de veranderende markt en de opkomst van goedkope sieraden uit lage loon landen de groothandel af te bouwen. Volgens Luci Aversteeg kreeg ze weer grip op alles, wat haar creativiteit ten goede kwam. Ze maakte weer uren achter de werkbank en had persoonlijk contact met haar klanten

Luci Aversteeg zegt eigenzinnig te zijn, en niet mee te gaan met een hype of mode trend. Ze blijft haar eigen gevoel volgen, het kunstzinnige in strakke draagbare design sieraden. Zo was ze een van de eerste in Nederland die met palladium werkte, maar ook de eerste die as van overledene verwerkte in sieraden. Heden ten dage heeft Luci Aversteeg zich voor een groot deel toegelegd op sieraden met een emotie.

Goudsmid Atelier Elcerlyck is een geoutilleerd atelier en maakt gebruik van de nieuwste technieken en gereedschappen. Zo beschikt goudsmid atelier Elcelyck als enige  in de Achterhoek over een eigen Fiber Laser, voor de vervaardiging van sieraden met bijvoorbeeld een vingerafdruk, teksten en afbeeldingen.

Net als Jan Ubels is Luci Aversteeg ook verzot van machines en gereedschappen en is haar laatste aanwinst voor het atelier een Myford super ML 7 draaibank.

Op 23 april bent u van harte uitgenodigd om onder het genot van een hapje en een drankje een kijkje te komen nemen in de ateliers. Tevens krijgt u 15% korting op alle winkelverkopen. Deze aanbieding geldt niet voor opdrachten en reparaties.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Ander nieuws