Header image

Twijfelaars glasvezel buitengebied moeten nu beslissen

WINTERSWIJK - Het zijn spannende tijden voor de Coöperatie Breedband Buitengebied Winterswijk. Samen met ambassadeurs die letterlijk langs de deuren gaan, wil de coöperatie twijfelaars over de streep trekken. Het aantal aanmeldingen stagneert, en de tijd begint te dringen. Eind maart maakt de coöperatie de balans op. “De bal ligt nu bij de bewoners van het buitengebied.” door Mary Wijnveen

Wie in het buitengebied woont en snel internet wil, moet zelf het initiatief nemen. Dat concludeerden zowel dagblad De Gelderlander als weekblad Boerderij afgelopen week. De overheid helpt niet en internetaanbieders zien er geen brood in, schrijft Boerderij. “Zo is het maar net”, zeggen projectleider Gosse Visser en voorzitter Dick te Voortwis van CBBW. Het buitengebied is aan zet, vinden zij. Eind maart wil de coöperatie weten waar ze aan toe is.

Waarom die deadline van 31 maart? Dick: “Alle randvoorwaarden zijn geregeld. De financiering bij de banken is rond, de lening van de provincie is binnen en de gemeente staat garant. Er is ontzettend veel werk verzet door de vrijwilligers. Alle bewoners zijn geïnformeerd. De ambassadeurs gingen letterlijk van deur tot deur. Het aanbod van de eerste provider is bekend. Nu is het tijd om door te pakken.” Klopt het dat veel mensen aanhikken tegen de kosten? Gosse: “Dat klopt wel, ja. Dat begrijp ik ook. Maar het gaat om meer dan snel internet. Denk eens aan de waardevermeerdering van je woning met glasvezel. Of het belang voor scholen en verenigingen. De leefbaarheid van het buitengebied in stand houden, daar draait het om.”

Inwoners van het buitengebied vinden dat de gemeente te weinig doet om het buitengebied leefbaar en aantrekkelijk te houden. Hoe kijkt de coöperatie daar tegenaan? Dick: “De gemeente staat garant voor de lening en heeft vanaf het begin alle medewerking verleend. De mening dat de gemeente te weinig doet, delen wij niet. Glasvezel is geen nutsvoorziening. Het buitengebied moet zelf de aanleg regelen.” Moeten bedrijven meer betalen omdat glasvezel voor hen belangrijker is?

Gosse: “Nee. Iederéén heeft belang bij glasvezel. Het is niet eerlijk om kleinere ondernemers in het buitengebied meer te laten betalen dan een gezin van vier of vijf personen, die allemaal snel internet nodig hebben.” De aanleg van glasvezel is prijzig, terwijl het in het dorp gratis is? Dick: “De aanleg in het buitengebied is duurder. Daar ontkomen we niet aan. Maar als het buitengebied er niet voor wil betalen, komt er geen glasvezel. Aanleg via de coöperatie heeft als voordeel dat wij bepalen met welke providers we in zee gaan, en tegen welke prijs. Dat is in het dorp niet het geval.”

Niet glasvezel maar 4G heeft de toekomst? Dick: “KPN adverteert met 4G voor héél Nederland. Maar KPN vertelt de halve waarheid. Want van landelijke dekking is geen sprake. Er zijn gaten, waaronder het buitengebied van Winterswijk. De enigen die dat gat kunnen dichten zijn de bewoners. Door lid te worden van de coöperatie!”



Ander nieuws