Header image

SKB zoekt bloeddonoren voor baanbrekend onderzoek

WINTERSWIJK - In het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) wordt een ijkstof ontwikkeld waardoor alcoholtesten betrouwbaarder worden. De resultaten van die testen zijn deels afhankelijk van de gebruikte methode en uitslagen worden daardoor soms verwarrend. De nieuw ontwikkelde ijkstof moet ervoor zorgen dat in alle laboratoria, waar ook ter wereld, altijd dezelfde uitslag naar voren komt. Voor de laatste fase van de ontwikkeling van deze stof zoekt het Winterswijkse ziekenhuis nog bloeddoneren die structureel minstens drie alcoholische consumpties per dag gebruiken.

Stevig drinken heeft invloed op het functioneren van de lever. In een laboratorium kan men dat terug zien in veranderde eiwittenstructuren in het bloed. Middels een bloedtest (CDT-test) kan worden vastgesteld of het ijzertransport eiwit in het bloed normaal is of dat  dit veranderd is wat aangeeft dat iemand veel drinkt.

“Onder andere het Centraal Bureau Rijvaardigheden (CBR) maakt gebruik van een CDT-test. Het CBR doet dat om vast te stellen of een bestuurder nog wel een rijbewijs mag houden nadat deze met te veel alcohol achter het stuur is aangehouden. Aan de hand van de uitslag van de CDT-test wordt bepaald of iemand niet stelselmatig te veel drinkt om te mogen rijden en dus nog een auto mag besturen.” aldus onderzoeker dr. Cas Weykamp van het SKB.

Toch is er een probleem met de interpretatie van de CDT-test. “Omdat diverse methoden naast elkaar worden gebruikt, kunnen in verschillende laboratoria verschillende waarden uit de test komen. Mensen kunnen daardoor onterecht beschuldigd of vrijgesproken worden van rijden onder invloed van drank”, zegt klinisch chemicus Jos Wielders van Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Hij vervolgt: “Advocaten gebruikten die verschillende waardes in het verleden in rechtszaken om te bewijzen dat de test onbetrouwbaar is waardoor hun cliënten niet veroordeelt konden worden.”

In het SKB ontwikkelt dr. Cas Weykamp samen met de klinisch chemici van het ziekenhuis een ijkstof om dat probleem op te lossen. “De ijkstof die we aan het ontwikkelen zijn is nodig om de CDT-test te standaardiseren, dat wil zeggen de methoden op elkaar af te stemmen. Wanneer dat is gebeurd krijg je ongeacht in welk laboratorium en met welke methode het bloed ook wordt onderzocht, dezelfde uitslag. Om het project af te ronden hebben we alleen nog bloed nodig van mensen die stevig drinken. Dat wil zeggen bloed van mensen die per dag structureel drie glazen alcohol of meer drinken.” aldus Weykamp.

Deelnemers aan het onderzoek krijgen naast een gratis gezondheidscheck ook een kleine financiële (reiskosten)vergoeding. Deelname is anoniem. U kunt zich aanmelden via bloeddonatie@skbwinterswijk.nl of bellen met Marieke te Winkel op 0649375080. Ook kunt u daar terecht om vragen te stellen.



Ander nieuws