Header image

Koninklijke Hulshof Lichtenvoorde houdt Open Dag

LICHTENVOORDE - Op zaterdag 5 november houdt Koninklijke Hulshof in Lichtenvoorde een Open Dag. Het bedrijf is dan de hele dag ‘in werking’. De Oudheidkundige Vereniging heeft een tentoonstelling ingericht waar de verschillen tussen de goede oude tijd en de dynamiek van de huidige wereld duidelijk te zien is.

Bent u ook zo benieuwd naar hoe uit leren schoenen bloemen kunnen groeien en bloeien? Of waarom de autofabrikanten Audi en BMW en meubeldesigners als Leolux en Rolf Benz kiezen voor leer van Hulshof Royal Dutch Tanneries uit Lichtenvoorde? Leerlooien en bewerken is een ambachtelijk vak, maar zeker niet traditioneel gehouden. Koninklijke Hulshof ontwikkelt zich ten gunste van haar leerproducten, ten goede voor de gebruikers en niet onbelangrijk: doet voortdurend aan duurzame innovaties die met respect voor de omgeving en de natuurlijke Achterhoek gefabriceerd worden. Daar hoort sinds 2004 de productie van biogas bij. ‘People, Planet, Profit’. De drie termen vormen het uitgangspunt om het productiebedrijf 100 procent duurzaam te laten zijn en zich in het wereldspel van voedsel, energie en grondstof leer blijvend te profileren.

Bob Heutinck en Jan Bulten: “Het is al bijna 10 jaar geleden dat Koninklijke Hulshof een Open Dag organiseerde. In die tien jaren zijn innovatieve en technologische ontwikkelingen zo snel gegaan dat we bijna vergeten dat leer looien nog steeds een ambachtelijk vak is. Leer looien is in feite een verse huid conserveren voor een langdurig gebruik. Restproducten worden tegenwoordig omgezet in hoogwaardige proteïneproducten (Collapro) of biogas voor de eigen productieprocessen en voor de waterzuivering voor anderen. Maar de beeldvorming is vaak dat het leer looien een erbarmelijk, vies en een milieuverontreinigend proces is. Het tegendeel is echter waar. Leerlooier is een schoon topvak geworden. We zijn lang geleden begonnen met de verwerking van gekoelde, verse huiden in plaats van gezouten huiden. Die moet je namelijk eerst uitspoelen voordat je kunt starten met looien. En nu zijn we zelfs in staat om met levensbestendige geconserveerde leerhuiden biologisch afbreekbaar te maken. In samenwerking met het schoenmerk OAT-shoes uit Amsterdam is er een schoen ontwikkeld die wanneer je hem in de grond zou stoppen net als een plant afsterft en in het voorjaar weer groeit en bloeit. Voor een stukje bewustwording van dit hoogwaardige ‘natuurproduct’ krijgt de drager van de schoenen er een leuke gadget bij. In de tong van de schoen hebben we bloemzaadjes gestopt! A shoe that blooms.”

Maar er is volgens beide heren nog veel meer te zien en te beleven. “De vaten draaien. Bij de drooglijnen en de op de afdeling finish geven medewerkers uitleg. En ook krijgen bezoekers van de Open Dag uitleg over wat er in het interne laboratorium en testcentrum dagelijks gebeurt. Helaas is het deel van de fabriek waar proteïne wordt vervaardigd vanwege de strenge hygiëne-eisen niet voor publiek toegankelijk. Maar er zijn demo’s te zien zodat mensen zich een duidelijk beeld kunnen vormen van wat daar achter de deuren plaatsvindt. Een pendelbus brengt de bezoekers naar de bio-zuivering aan de Boschlaan.”

De hypermoderne anaërobe waterzuiveringsinstallatie levert niet alleen schoon water maar levert ook groene stroom aan het elektriciteitsnet waarmee Hulshof Royal Dutch Tanneries opnieuw een bijdrage levert aan de dynamiek van de wereld. Beide organisatoren hopen dat het bezoekersaantal (1500) van de Open Dag in 2002 wordt geëvenaard. Er is een mogelijkheid om te parkeren bij Lesli aan de Edisonstraat 20 op 250 meter van Koninklijke Hulshof aan de Aaltenseweg 4. De Open Dag is van 10.00 uur tot 15.00 uur.



Ander nieuws