Header image

In ’t Zonnetje: Jos Lansink

LICHTENVOORDE - Daar zitten we dan in de Iemenschoer ‘De Beezenmoat’ bij het Wentholtpark in Lichtenvoorde. Het is de laatste week van het jaar 2017. De gaskachel brandt, de koffie staat klaar en het is een gezellige aangelegenheid. De hele club is onder leiding van Jos Lansink opgetrommeld om weer even de koppen bij elkaar te steken. Wat Jos niet weet is dat hij zelf degene is die onverwachts in het zonnetje staat. 
 

De hele imkervereniging zit bij elkaar                           


Jos Lansink en Jos Schut zijn beiden trekkers van de bijenvereniging. De imkers werken nauw samen met Dyon Temming, die bezig is met het opzetten van een voedselpark in onze gemeente. Onverwachts haakt ook Peter Arts aan, voorzitter van Imkers Nederland. De heren zetten zich samen in voor het aantrekkelijk maken van het Wentholtpark.
 

‘We doen het samen’
Vandaag staat Jos Lansink extra in het zonnetje. Al jarenlang is hij vrijwilliger voor de imkervereniging. Hij zet zich vol energie in voor de instandhouding van de bijen. Ook is hij een echte natuurliefhebber én verbinder: ‘We doen het samen!’ Reden genoeg voor de gemeente om dit keer zelf Jos Lansink te nomineren en te bedanken voor al zijn inzet. We overhandigden hem het boek Modern Naoberschap: ‘hype of houvast’.


Voedsel aanbieden van maart tot oktober
Jos komt met een belangrijk signaal vanuit de imkervereniging: “In de periode van maart tot oktober halen bijen hun voedsel. De bijen bestuiven de bloemen bij het verzamelen van nectar. Zo ontstaat ook de honing die wij als imkers gebruiken. Het is een kringloop, waaraan iedereen op zijn of haar manier een steentje kan bijdragen. Soms is het al heel simpel. Bijvoorbeeld door de bijen voedsel aan te bieden of bloemen te zaaien.”
 

Van links naar rechts: Dyon Temming, Jos Lansink, Peter Arts, Jos Schut
Van links naar rechts: Dyon Temming, Jos Lansink, Peter Arts, Jos Schut


Laat de berm met rust!
Een ander voorbeeld zijn de bermen. De bloemen zijn een belangrijke voedselbron voor bijen. De gemeente maait de bermen op de meeste plekken 2 keer per jaar in specifieke periodes. Toch zien we dat ook daarbuiten de bermen nog worden gemaaid door particulieren. Dit zorgt voor een afname van het voedsel van bijen. Er is vaak veel onwetendheid. Binnenkort komt er een bermenbrochure uit. Deze laat het nut en de noodzaak van de bermen zien. De boodschap is dan ook: ‘Laat de berm met rust en maak van de berm geen gazon!’


Jongeren, kom erBIJ!
Bijen heb je in alle soorten en maten. De individuele bij, maar ook een ‘groepsbij’, bekend onder de zwermen. Dyon geeft aan: “Het is net wetenschap. Bijen zijn niet alleen goed voor de bestuiving. Ze brengen ook natuur, educatie en landschap samen. Het is heel belangrijk om de kennis over te dragen aan de nieuwe generatie.” De imkervereniging zet zich hiervoor graag in. Jos vertelt: “We hebben een groot netwerk. We brengen het vakmanschap van de imkers onder de aandacht. Wel zijn we op zoek naar nieuwe jonge leden. Er zijn nog plekken vrij voor onze cursussen!”


Insectenhotel bij het Vragenderveen
Jos besluit met een mooi voorbeeld van het werk van de imkervereniging: “De Stichting Marke Vragenderveen (SMVV) wilde graag een bijenhotel en timmerde hiervoor een prachtig bouwwerk. Dit initiatief omarmen wij als imkers en wij mochten hiervoor de inrichting verzorgen. Aan de creativiteit ontbreekt het niet. Met gezaagde bamboestokken en andere natuurlijke materialen maakten we samen met SMVV een indrukwekkend insectenhotel.” Wil jij het hotel bewonderen? Bezoek dan zeker het Vragenderveen! Zie ook de website www.vragenderveen.nl(externe link).
 

Insectenhotel in het Vragenderveen


Bevlogenheid en passie
Vol fascinatie luisteren we nog even naar het verhaal over de bijen. De bevlogenheid van de vrijwilligers is groot. Zoals Jos het ludiek verwoord: ‘Dit doe je er gewoon even BIJ!’. Het is wel duidelijk dat dit echt passie is. Er gaat veel tijd in zitten, maar de energie die de mannen eruit halen is gigantisch



Ander nieuws