Header image

Eet Regionaal op Boerenmarkt Achterhoek in Lievelde

LIEVELDE - Al meer dan dertig jaar maakt Kaasboerderij Weenink uit Lievelde de lekkerste soorten kazen. In die tijd is het familiebedrijf flink gegroeid en zijn er diverse nevenactiviteiten bijgekomen. Weenink is een echte 'beleefboerderij' geworden. Maar kaas maken blijft hoofdzaak voor de familie Weenink. Kaas die voor een deel aan de man wordt gebracht via Eet Regionaal. Op de komende Boerenmarkt, zaterdag 2 juli, is het overgrote deel van de deelnemers ook actief via deze webwinkel. Een mooie gelegenheid voor de bezoekers om kennis met ze te maken.

"We proberen altijd te vernieuwen," zegt Johannes Weenink. "Sinds kort hebben we bunkerkaas, die we speciaal laten rijpen in een bunker in Twente. Deze kaas krijgt een natuurlijke korst door het gebruik van een bacterie. Hierdoor blijft de kaas heel smeuïg als een jonge kaas, maar met een uitgesproken smaak, omdat het zeker drie maanden heeft gerijpt." Weenink is altijd op zoek naar nieuwe soorten kaas. De kazen produceren ze op hun eigen manie r. "Wij maken gebruik van rauwe koemelk, hierdoor kun je écht het seizoen proeven." De melk die wordt gebruikt komt van de 110 koeien die vanaf april elke dag vrij rond lopen in het weiland. "Graskaas is veel smeuïger dan winterkaas. De kleur is wat geler en de smaak is veel beter. Bovendien vinden wij het ook beter voor onze koeien dat ze naar buiten kunnen." Van de melk wordt ook een deel gebruikt om karnemelk, yoghurt, kwark en diverse andere producten van te maken.

Ruim de helft van de geproduceerde kaas wordt verkocht via de eigen winkel. Een gedeelte gaat naar andere winkels die zijn aangesloten bij Landwinkel en de rest gaat naar initiatieven, zoals Eet Regionaal. Dit is een webwinkel in streekproducten, ontstaan uit de samenwerking tussen boeren en telers uit de Achterhoek en omgeving. Mensen kunnen streekproducten online bestellen en het ophalen bij één van de afhaalpunten. Kaasboerderij Weenink is één van die afhaalpunten. "We zijn heel blij met Eet Regionaal. Zo zijn we beter bereikbaar voor een grote groep mensen. Bovendien bieden we nu een breder assortiment aan in onze winkel: naast kaas ook bijvoorbeeld vlees, groente en fruit."



Ander nieuws