Header image

Eerste blauwalg in gracht Groenlo

GROENLO - Aan de noordelijke kant van de gracht in Groenlo is de eerste blauwalg van het seizoen geconstateerd. Waterschap Rijn en IJssel adviseert om contact met het water te vermijden, omdat blauwalgen gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Deze en toekomstige locaties met blauwalg in het gebied van waterschap Rijn en IJssel zijn vanaf vandaag te raadplegen via een overzichtelijke kaart op de website van het waterschap.

In de gracht, ter hoogte van de Maliebaan, Eibergseweg en Halve Maanweg is woensdagavond blauwalg aangetroffen. Het gaat om een soort die giftige stoffen produceert en die gevaarlijk kan zijn voor mensen en (huis)dieren. Het waterschap plaatst waarschuwingsborden. Blauwalgen kunnen irritatie aan de huid en ogen veroorzaken, tot darmklachten leiden (als u of uw huisdier water binnenkrijgt) en op langere termijn schade aan de lever opleveren. Wij adviseren om elk contact door mens of dier met het water te vermijden. Bij eventuele klachten raden wij u aan naar de huisarts of dierenarts te gaan. Vertel hem of haar dat er contact is geweest met blauwalgen.

Voortaan vind u de locaties in het beheergebied van waterschap Rijn en IJssel waar problemen spelen met de waterkwaliteit, zoals blauwalg en botulisme op de website www.wrij.nl/blauwalg. Op een overzichtelijke kaart kunt u precies zien op welke locatie problemen zijn constateert en welke maatregelen zijn getroffen. Informatie over de waterkwaliteit van de officiële zwemlocaties zijn niet op deze kaart aangegeven. Daarvoor kunt u terecht op www.zwemwater.nl. Staat een locatie niet op onze kaart maar twijfelt u aan de waterkwaliteit of ziet u veel dode watervogels? Vermijd contact met het water en laat het ons weten via 0314-369369 of via de genoemde website.

Elk jaar veroorzaken blauwalgen problemen in sommige plassen, vijvers en sloten. Vooral voedselrijke wateren met weinig doorstroming zijn hier gevoelig voor. Dit jaar zijn de blauwalgen, ondanks de laatste hittegolf, laat op gang gekomen. Dit komt waarschijnlijk doordat het in de periode voorafgaand aan de hittegolf lang bewolkt en relatief koud weer is geweest. Bij aanhoudend droog en warm weer is de verwachting dat er meer meldingen van blauwalgen bij zullen komen. Houd de waterkwaliteit op de website dus goed in de gaten en gebruik uw gezond verstand.



Ander nieuws