Header image

Studenten Doetinchem laten ‘witte voetjes’ achter

DOETINCHEM - Studenten van de opleiding Handhaving Toezicht en Veiligheid (HTV) van het Graafschap College hebben in samenwerking met de politie op vrijdag 25 mei een anti-inbrakenactie gehouden in Doetinchem. De studenten gingen, gekleed in hun eigen uniform, op politiefietsen en scooters de wijken in en hebben 50 zogenaamde ‘witte voetjes’ achtergelaten op plekken waar deuren en/of ramen niet waren afgesloten. Met de actie wil de politie het aantal woninginbraken en insluipingen terugdringen. De actie was opgezet in samenwerking met het woninginbrakenteam van de politie en vond ’s ochtends plaats, in de wijken De Huet, Dichteren, Vijverberg, Bloemenbuurt en Wijnbergen. Een Doetinchemse wijkagent heeft de studenten begeleid. Er zijn door de studenten ongeveer 400 woningen gecontroleerd.

De studenten hebben 51 ‘witte voetjes’ achtergelaten; flyers in de vorm van een voetje met uitleg over de reden van de actie. De flyers zijn voornamelijk neergelegd in openstaande deuren en wagenwijd openstaande ramen. Dat waren er nog veel meer geweest, als ook de ramen waren meegenomen die slecht of gedeeltelijk op slot zaten. Naar schatting was bij 1 op de 5 woningen sprake van duidelijke verbeterpunten.

Tijdens dit soort acties merkt de politie dat ook veel schuur- en schuttingdeuren niet goed afgesloten worden, terwijl ook in schuren vaak waardevolle goederen staan, zoals gereedschappen en fietsen. Bovendien is in een schuur vaak een ladder te vinden, die weer goed van pas kan komen om een woning in te klimmen, bijvoorbeeld via een open raam.

Belangrijkste tip blijft dat mensen ramen en deuren goed sluiten bij afwezigheid, maar ook wanneer men langere tijd boven of in een tuin aan het werk is. Denk verder bijvoorbeeld aan het niet in het zicht plaatsen van waardevolle goederen zoals laptops, fotocamera’s en portemonnees, en het goed opbergen van auto- en reservesleutels. Maar ook aan het gebruik van buitenlampen bij voor- en/of achterdeuren. En tijdens vakanties; zorg dat het huis een bewoonde indruk geeft (gordijnen niet sluiten, post laten weghalen). Meer tips staan op www.politiekeurmerk.nl

Ook benadrukt de politie om bij zogenaamde ‘heterdaad’ situaties, bijvoorbeeld als men verdachte personen in of rondom een huis ziet lopen, direct 112 te bellen. Regelmatig maakt de politie mee dat dergelijke meldingen pas later worden doorgegeven, waardoor de politie geen kans heeft om ter plekke verdachten op te sporen en staande te houden. Ook belangrijk in dit soort situaties; probeer zoveel mogelijk informatie te noteren over verdachte personen of voertuigen, zoals signalementen en kentekens. Voor meldingen die minder urgent zijn kunnen mensen bellen met 0900-8844.



Ander nieuws