Header image

Speciaal fonds voor jongeren met geldproblemen

DOETINCHEM - Doetinchem komt met een speciaal fonds voor jongeren met financiële problemen, het zogenoemde Doorbraakfonds. Stichting Jongeren Opvang Doetinchem (SJOD) en het Platform Armoedebestrijding (PAD) coördineren het project.

 

Uit landelijk onderzoek blijkt dat ongeveer één op de vijf jongeren met financiële problemen kampt. Ze komen niet rond, kopen te gemakkelijk op afbetaling, vergeten zich te verzekeren, maken schulden, hebben kortom moeite om de tering naar de nering te zetten.

 

Negatieve spiraal
Eenmaal in de schulden worden hun maandelijkse lasten hoger en hoger en hun problemen groter en groter. Dit leidt dan weer tot stress, problemen op school of werk in relaties en gebrek aan perspectief. Zo ontstaat vanuit een aanvankelijk nog op te lossen probleem in relatief korte tijd een uitzichtloze situatie.

 

De kans dat jongeren in zo’n negatieve spiraal terecht komen is groter naarmate de drempel om tijdig om hulp te vragen hoger is en de jongeren zelf in het begin van die roetsjbaan naar zo’n onoverkoombare schuldenlast het gevaar niet zien.

 

Doorbraak
Met het speciale fonds willen SJOD en PAD de jongeren juist tijdig ondersteuning bieden en ook daadwerkelijk financieel kunnen helpen. Anders gezegd: tijdig ingrijpen om erger te voorkomen. Ook als het financiële probleem al tot andere problemen leidt , levert het werken aan die andere problemen vaak weinig op, als het financiële probleem niet wordt opgelost. Net zoals het oplossen van het financiële probleem slechts een tijdelijke oplossing blijkt als de andere ermee gepaard gaande problemen niet worden aangepakt.

 

Met het speciale fonds verwachten SJOD en PAD een doorbraak te kunnen bewerkstellingen in deze patstelling. Vandaar de naam Doorbraakfonds. Voor de begeleiding van de jongeren wordt samengewerkt met andere instellingen variërend van het Regionale Meld- en Coördinatiefunctie Voortijdig schoolverlaters (RMC) en Jimmy’s tot kerkelijke organisaties, het Bureau voor Financiële Ondersteuning (BvFO) en Iriszorg.

 

Terugbetalen
Eenmaal uit de problemen en alles weer goed op orde, moeten de jongeren het geleende bedrag terugbetalen, zodat het weer ingezet kan worden voor andere jongeren die in de problemen raken.

 

Gemeente Doetinchem stopt om te starten 20.000 euro in het fonds. Het project start in oktober en loopt in ieder geval tot mei volgend jaar. Dan wordt gekeken wat de resultaten zijn geweest en of en hoe het met het project verder gaat.



Ander nieuws