Header image

Rechterlijke procedure om terugvordering lening

DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem wil een rechterlijke procedure starten tegen Oudehuys Investments. De zaak wordt aangespannen om een bedrag van 2,1 miljoen euro terug te vorderen, waarvoor de gemeente borg stond. Onderhandelingen met de investeringsmaatschappij hebben niet tot resultaat geleid. Het college heeft dan ook geen vertrouwen in het voortzetten daarvan. De gang naar de rechter is voor de gemeente nog de enige manier om de al betaalde 2,1 mln. terug te vorderen.

De rechterlijke procedure en de alternatieve oplossingen die zijn onderzocht, worden op donderdag 5 juli in de raadsvergadering besproken. Na consultatie van de raad neemt het college een definitief standpunt in.

De gemeente Wehl, thans Doetinchem, stond sinds juni 2001 borg voor een lening van investeerder Oudehuys. Deze lening maakte de bouw van appartementen in Wehl mogelijk. Vorig jaar heeft de investeerder, vanwege een slechte liquiditeitspositie en het onvermogen om in de markt herfinanciering los te krijgen voor zijn vastgoed, niet aan zijn aflossingsverplichting voldaan. Daarop werd de gemeente door de BNG aangesproken als borg en was vervolgens verplicht tot aflossing van de lening. De gemeente heeft daarmee een regresrecht op Oudehuys; het recht om terug te vorderen wat betaald is voor een andere partij.

De lening van Oudehuys betreft een restantbedrag van een lening uit de jaren 80 die de bouw van de appartementen aan het Gruttersveld in Wehl mogelijk maakte. Partijen bij de geldlening waren Stichting NSAW (thans Oudehuys) en de BNG. De gemeente Wehl stond borg voor betaling van de rente en de uiteindelijke aflossing van deze lening op de einddatum in 2011. Als zekerheid bij een garantstelling kan een recht van eerste hypotheek worden gevestigd, een cessie op de huurpenningen worden genomen of een bankgarantie worden afgegeven. In de situatie van Oudehuys was de borgstelling uiteindelijk niet afgedekt met één van de genoemde specifieke zekerheden. De bankgarantie die als zekerheid was afgedwongen is nooit door de gemeente ontvangen.

De gemeente Doetinchem heeft in onderhandelingen met Oudehuys gezocht naar mogelijkheden om tot terugbetaling van de borg te komen. Helaas heeft dit niets opgeleverd.

De gang naar de rechter is voor de gemeente nog de enige manier om de al betaalde 2,1 mln. terug te vorderen. De procedure hiertoe wil het college zo spoedig mogelijk opstarten.



Ander nieuws