Header image

Nieuwe plek voor bijzondere Van Wou-klok

DOETINCHEM - De Van Wou-klok die vroeger in de Catharinatoren hing, heeft een nieuwe plek. De bijzondere bronzen klok is in ere hersteld en hangt voortaan aan de vleugel van het stadhuis van Doetinchem.

De Jezus Maria Johannus klok, ook wel bekend als de Van Wou-klok, is in 1526 gegoten door een van de bekendste klokkenmakers van Nederland; Gherardus van Wou.

De klok is in hetzelfde jaar in de Doetinchemse toren van de Catharinakerk gehangen. Hij heeft de grote stadsbrand in april 1527, waarbij ook de Catharinakerk met toren ten prooi viel, overleefd. Op 24 november 1942 besloten de Duitsers alle Nederlandse kerkklokken te vorderen om ze vervolgens om te smelten voor de oorlogsindustrie. Ook de klokken uit de Catharinatoren werden in januari 1943 geroofd, op één na. De Doetinchemse burgemeester Duval Slothouwer wist de Duitsers te overtuigen van de grote historische waarde van de klok. Het Rijksmuseum zou er blij mee zijn. De klok is daar echter nooit aangekomen. De waardevolle klok overleeft, weliswaar zwaar beschadigd, op 21 maart 1945 de vuurgloed na het bombardement. Vooral vanwege een grote scheur en andere beschadigingen, ook de klepel was verdwenen, leek de klok nooit meer te kunnen luiden.

De heer Theo J. Rougoor onderzocht en beschreef de historie van de klok. Hij pleitte bij het gemeentebestuur voor restauratie van de klok. Die klus is vervolgens vakkundig opgepakt door het in Limburg gezetelde bedrijf de Koninklijke Eijsbouts.

De waardevolle en bijzondere historische klok heeft als vrijheidsklok een nieuwe plek gekregen bij het stadhuis. De klok staat voortaan symbool voor vrede en vrijheid. Op bijzondere momenten klinkt de klok weer. De eerste keer is dit tijdens de dodenherdenking op 4 mei. De Van Wou luidt op 4 mei, samen met de andere klokken in de gemeente, tussen 19.45 en 19.58 uur.



Ander nieuws