Header image

Gruitpoort onderzoekt mogelijkheden jongerencentrum

DOETINCHEM - De Gruitpoort onderzoekt momenteel, in opdracht van de Gemeente Doetinchem wat de mogelijkheden zijn om een stedelijk jongerencentrum te ontwikkelen binnen de Gruitpoort. Een proces dat wordt aangegaan in samenwerking met de jongeren, het onderwijs, welzijnswerk en jeugdzorg. Maar ook met de huidige gebruikers van de Gruitpoort en de buurt. Op 1 oktober zal het Plan van Aanpak aangeboden worden aan de wethouder van der Meijs, die Cultuur en Jongeren in haar portefeuille heeft. De doelgroep jongeren is niet nieuw binnen de Gruitpoort. Er is een scala aan cursussen voor jongeren, een muziektheaterschool en ook voor het onderwijs en de wijk ontwikkelt de Gruitpoort al jaren veel projecten. Maar een stedelijk jongerencentrum ontwikkelen is iets dat verder gaat dan het programmeren en uitvoeren van activiteiten voor en door jongeren.

De Gruitpoort heeft daarom Hanno Ambaum ingehuurd om tot een optimaal concept te komen. Ambaum is auteur van het ‘ handboek modern jongerenwerk’ en in het verleden zelf leider van diverse jongerencentra geweest. Momenteel verkent Ambaum hoe een jongerencentrum er uit zou kunnen zien. Dit doet hij door middel van werktafels met alle ‘ketenpartners’. Directeur Ester van de Haar: "We zijn deze uitdaging met veel plezier aangegaan omdat Doetinchem op deze manier een jongerencentrum krijgt dat op een bodem landt. Namelijk de ‘culturele bodem’ van de Gruitpoort. Met het bij elkaar zetten van een groep jongeren in een pand heb je nog geen jongerencentrum. Door de verbinding met de Gruitpoort te zoeken heeft de gemeente Doetinchem de garantie dat de jongeren daadwerkelijk uitgenodigd worden zelf activiteiten op te zetten. Of dat nou vanuit de kunst is of vanuit sport of wat dan ook, ze staan er niet alleen voor. Dat vergt ook iets van onze mensen dus ook dat nemen we in het plan van aanpak mee." Van de Haar is er van overtuigd dat een jongerencentrum een meerwaarde biedt voor de huidige Gruitpoortactiviteiten. "Jongeren. brengen leven in de brouwerij. Ze durven, ze experimenteren. Dat hoort thuis in de broedplaats die wij willen zijn. Het versterken van díe rol in het culturele veld in de Achterhoek is goed. De Gruitpoort kan voor de regio echt wat betekenen als hier spannende en onverwachte dingen gebeuren, als wij bijzondere ontmoetingen tot stand brengen. Juist ook tussen jong en oud. Dat houdt de Achterhoek vitaal."

In de maand september organiseert de Gruitpoort in samenwerking met scholen en het welzijnswerk al een groot aantal activiteiten met en voor jongeren. De resultaten daarvan kan iedereen ervaren tijdens de ‘Gruitpoort Experience’ op zondag 25 september. Dit wordt een dag van proefdraaien. De bevindingen van de Gruitpoort Experience worden tevens meegenomen in het Plan van Aanpak dat op 1 oktober klaar moet zijn. Als de gemeenteraad positief beslist gaat het Jongerencentrum Gruitpoort van start vanaf 1 januari 2012.



Ander nieuws