Header image

Gemeente Doetinchem vergemakkelijkt grondverzet

DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem heeft donderdag 14 juni de regionale nota bodembeheer en de bijbehorende bodemkwaliteitskaart vastgesteld. De nieuwe nota en kaart vervangen de bestaande regionale nota uit 2007 en de gemeentelijke bodemkaart uit 2006. De nieuwe regels gaan op 1 juli 2012 in. De belangrijkste pluspunten zijn gemak en kostenbesparing. De nieuwe nota bodembeheer stelt regels aan het hergebruik van grond die vrijkomt bij kleinere particuliere projecten en bij grotere ruimtelijke ontwikkelingen. De kaart bij deze nota geeft de bestaande en de te behouden kwaliteit van de bodem weer. Ook in de andere gemeenten van de Achterhoek wordt het nieuwe bodembeleid vastgesteld. De regels gelden steeds voor het grondgebied van die gemeente.

Een belangrijk kenmerk van de nota de beperking van het aantal regels, waardoor de gemeente snel en makkelijk kan toetsen. Wanneer iemand grond wil verzetten, moet dit worden gemeld bij een landelijk meldpunt dat deze meldingen registreert. De melding wordt doorgegeven aan de gemeente waar de grond – bijvoorbeeld als ophooggrond – opnieuw wordt gebruikt. De gemeente toetst vervolgens of toepassing van de grond mogelijk is op basis van de nieuwe regels. Een ander voordeel van de nieuwe regels is dat deze ook voor betrokken burgers en bedrijven eenvoudig en helder zijn. Voor grond afkomstig van locaties die niet verdacht zijn voor het voorkomen van bodemverontreiniging, geldt voortaan dat binnen de hele Achterhoek vrij grondverzet mogelijk is. De enige uitzondering hierop zijn locaties binnen oudere dorps- en stadscentra; hier is de bovengrond door het historische gebruik meer vervuild dan elders.

Medewerkers van de acht Achterhoekse gemeenten, het waterschap Rijn en IJssel en de Dienst Landelijk Gebied hebben de nota en de bijbehorende kaart voorbereid en gefinancierd. Door deze regionale samenwerking is voor de gehele Achterhoek hetzelfde bodembeleid van kracht. Er zijn dus geen onderlinge verschillen tussen gemeenten in de mogelijkheid van toepassen van ontgraven grond. Dit is vooral belangrijk wanneer men grond van de ene naar de andere gemeente wil verplaatsen. Daarnaast is bij het opstellen van de bodemkwaliteitskaart rekening gehouden met bodemkwaliteitskaarten van aangrenzende regio’s, zodat uitwisselen van grond over regiogrenzen heen ook goed mogelijk is.

Het voordeel van het nieuwe beleid voor betrokken aannemers, grondverzetbedrijven en hun opdrachtgevers is naast eenvoudigere regels ook de kostenbesparing. Voorheen was voor elke onverdachte partij grond die men van A naar B wilde verzetten, een kwaliteitskeuring nodig. Deze kosten (al gauw zo’n €1.300 per partij) worden straks uitgespaard. De nota bodembeheer en de bodemkwaliteitskaart zijn te raadplegen via de website van de gemeente Doetinchem: www.doetinchem.nl onder ‘Milieu en Leefomgeving’ - Bodem.



Ander nieuws