Header image

Doetinchem treedt op tegen alcoholgebruik onder de 16

DOETINCHEM - Het Stadsfeest Doetinchem is het grootste gratis toegankelijke evenement van de Achterhoek en is uitgegroeid tot een mooie festiviteit waar bezoekers van alle leeftijden op af komen. Dit succes brengt echter ook verantwoordelijkheden met zich mee. Verantwoordelijkheden die de organisatie ook wil dragen door bijvoorbeeld op te treden tegen alcoholgebruik onder jeugdigen. Diverse partijen werken tijdens het Stadsfeest 2013 samen om het gebruik van alcohol onder de 16 jaar actief tegen te gaan.

Uit onderzoek blijkt dat alcoholgebruik bij jongeren, zeker onder de zestien jaar, veel gezondheidsrisico's en maatschappelijke problemen met zich meebrengt. Zo is er een duidelijk verband tussen schoolverzuim en alcoholconsumptie. Daarnaast blijkt ook dat mensen die jong beginnen met drank, meer risico lopen op alcoholverslaving in hun latere leven. Van 29 augustus tot en met 1 september geldt er daarom op het evenemententerrein van het Stadsfeest een zero-tolerance beleid op het gebied van alcoholgebruik onder jeugdigen. Als wordt geconstateerd dat een jongere onder de 16 jaar alcohol heeft gedronken wordt hij/zij van het terrein verwijderd. Om dit te realiseren werken Gemeente Doetinchem, Stichting Stadsfeest Doetinchem, de politie, Iriszorg en jeugdtoezichthouders nauw samen.

Blaastest Tijdens de Dancetour wordt op vaste locaties steekproefsgewijs gecontroleerd op het gebruik van alcohol onder de 16 jaar. Daarnaast worden er mobiele controles uitgevoerd.. Op de zaterdagavond wordt er ook gebruik gemaakt van mobiele controles. Deze controles worden uitgevoerd door twee ploegen bestaande uit studenten van het Graafschapcollege, beveiliging, politie en jeugdtoezichthouders. Zij lopen afwisselend het Simonsplein, de Grutstraat en Bleekpop rond om een blaastest uit te voeren bij jeugdigen.

Nadat een jongere van het terrein is verwijderd gaat de jeugdtoezichthouder met hem/haar in gesprek en stelt de ouders op de hoogte. Vervolgens wordt de jongere overhandigd aan de ouders en wordt Iriszorg geïnformeerd. Iriszorg nodigt na het evenement de jongeren en hun ouders uit om te praten over alcoholgebruik. Tijdens dit gesprek wordt ingegaan op de motieven om te drinken, grenzen, groepsdruk en hoe hiermee om te gaan. Ouders en opvoeders hebben vaak meer invloed op keuzes van hun kinderen dan zij denken. Samen met hen wordt gekeken wat zij in de begeleiding van de jongere belangrijk vinden en wat zij tegenkomen als het gaat om uitgaan en het drinken van alcohol. Ook wordt informatie gegeven om bewustwording te creëren ten aanzien van mogelijke risico’s als het gaat om het drinken van alcohol op jonge leeftijd. Tot slot is er aandacht voor het samen maken van goede afspraken over alcohol drinken.

Voor jongeren ouder dan16 jaar, maar waarvan aan de leeftijd getwijfeld wordt is er een oplossing. Als men zich legitimeert bij de muntenwagen of bar ontvangt men een polsbandje. Met dit polsbandje kunnen barpersoneel en controleurs zien dat de jongere alcohol mag drinken volgens de wet.



Ander nieuws