Header image

Pannenkoeken met graan van eigen bodem Ruurlo

RUURLO - Als eerste in Nederland verbouwt Pannenkoekboerderij De Heikamp graan op eigen bodem.

Het land ligt pal naast de monumentale boerderij. “Je kunt vanaf het terras de tarwe zien groeien, hoe mooi is dat?” zegt eigenaar Bert van Zijtveld enthousiast. “Al meer dan 40 jaar proberen we ons te onderscheiden door bijzondere pannenkoeken te bakken op basis van mijn grootmoeders recept en met mooie ingrediënten.

Zo werkte mijn moeder, de oprichtster van De Heikamp, al en zo hebben wij dit voort mogen zetten.

Het graan dat we gebruiken werd altijd al speciaal voor ons gemalen bij de molen op natuursteen. Maar nog niet eerder hebben we het graan ook zelf verbouwd.

Dit idee past heel natuurlijk in wat we altijd al deden en het is daarom bijzonder dat we het niet eerder uitgevoerd hebben. De grond ligt eigenlijk al die tijd te wachten op dit gebruik. Eerlijker en puurder kan het niet. Daar groeit het, hier kun je het eten. Wij weten precies wat er wel en niet met het graan gebeurt, het groeit onder onze neus en wordt door ons verwerkt. Het is daarmee herleidbaar en duurzaam”, aldus Bert van Zijtveld.

Dat de Heikamp zelf verbouwt is niet helemaal waar, dit gaat in nauwe samenwerking met buurman en boer Henk. Henk Hendriksen: “Het is heel dankbaar om te zien waar dit mooie gewas voor gebruikt gaat worden. Deze boer zit hier geregeld aan tafel om van een pannenkoek te genieten,” glimlacht Henk.

De molenaar, Tonny Moes, is ook een belangrijke schakel. Korenmolen "De Leeuw" heeft al een rijke historie. Het vak wordt door Tonny met veel passie en vakmanschap uitgeoefend. Het is zoeken naar een geschikte tarwesoort voor de pannenkoeken en die het goed doet op de Ruurlose zandgrond. De keuze voor de tarwesoort gaat in goed overleg met Boer Henk en Chefkok Silvo. Daarnaast is het zaak om een goede verhouding van ingrediënten te vinden waarmee het tarwemeel wordt verrijkt, bijvoorbeeld met zemelen en andere granen. Verder is het zeer bepalend voor de smaak hoe fijn of grof het graan gemalen wordt.

ChefKok Silvo Nijenhuis is ook enthousiast . “Meer vezel dus meer smaak dan ‘fabrieksmeel’ waar veelal mee gewerkt wordt. Het is bewerkelijker en heeft een iets langere gaartijd, maar daar hebben we al meer dan 40 jaar ervaring mee en wij weten daar goed mee om te gaan.

Ook gebruiken we altijd scharreleieren voor ons beslag; eieren van buurman Bernard. Samen met het graan van eigen bodem hebben we een heel puur, gezond en lekker produkt. Naar verwachting wordt er eind augustus geoogst en kan er kort daarna de ‘Grain Primeur’ pannenkoek worden geproefd!”



Ander nieuws