Header image

Assink Lyceum verhuist naar Neede

NEEDE - De vmbo-bovenbouw van Het Assink lyceum in Eibergen verhuist komende zomer naar een nieuw gebouw in Neede. Daarmee komt een einde aan de locatie Prins Bernhardstraat. De bouw van het nieuwe Onderwijsplein aan de Parallelweg (voorheen Schuurman Schoenen) is in volle gang.

Onderwijsdirecteur Bertus Satink komt hiermee tegemoet aan het onderwijs van de toekomst, waarin meer aandacht is voor het herkennen en ontwikkelen van eigen talenten, loopbaanoriëntatie een grotere rol krijgt en waarbij de samenwerking met het bedrijfsleven wordt gezocht. Het Onderwijsplein is zo ingericht dat aan de onderwijseisen van de toekomst en aan de vernieuwde examenprogramma’s voor het vmbo kan worden voldaan.

Praktijkgericht onderwijs
“De vmbo-leerling is praktisch ingesteld; heeft een korte spanningsboog. Hij wil graag gestimuleerd en gemotiveerd worden. Loopbaanoriëntatie en -begeleiding helpt jongeren te ontdekken waar hun kwaliteiten liggen en helpt ze te bepalen welke beroepsrichting bij ze past. Beroepen moeten voor leerlingen herkenbaarder zijn,” aldus Satink.

Op het nieuwe Onderwijsplein in Neede is dat het geval. De leeromgeving is praktisch ingericht. Leerlingen kunnen gemakkelijk ‘naar buiten’ (naar bedrijven en instellingen) en bedrijven gemakkelijker ‘naar binnen’.Satink: “Op die manier helpen wij leerlingen een goed beroepsbeeld te vormen en een passende keuze te maken voor een vervolgopleiding. Binnen het Onderwijsplein zal de komende jaren steeds meer de aandacht uitgaan naar leren dat het meest lijkt op de praktijk.”

Vernieuwing vmbo-basis en -kader
De basis- en kaderberoepsgerichte leerweg heeft in de toekomst een sectorale invulling volgens de nieuwe examenprogramma’s. De leerling kiest binnen het aanbod van de school een profiel, bijvoorbeeld Techniek of Zorg en Welzijn. De kern van zijn examenprogramma ligt automatisch vast. Voorheen had een leerling dan geen mogelijkheid een kijkje in de keuken van een ander profiel te nemen. In Neede kunnen leerlingen straks – binnen de mogelijkheden van de school – een keuzedeel volgen bij een ander profiel. Op deze manier kunnen ze beter een keuze voor een vervolgopleiding maken.

Vernieuwde profielen
De afdelingen Groen (voorheen Landbouw) en Economie (voorheen Handel & Administratie) vormen gezamenlijk het nieuwe profiel Diensten & Producten. Zowel ‘groen’ als ‘zakelijke/administratief’ neemt een rol in dit nieuwe profiel in. Daarnaast ligt binnen Diensten & Producten ook het onderdeel toerisme en recreatie. Bertus Satink: “Dienstverlening & Producten komt vanaf komend jaar op alle vmbo-niveaus binnen Het Assink lyceum voor, waardoor er voor deze sector eenheid is binnen alle leerwegen. Dat zijn basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg en theoretische leerweg.”

Een tweede vernieuwing is de afdeling Techniek. De afdeling bestaat nu nog uit de afdelingen Metaaltechniek, Elektrotechniek en Bouwtechniek. In Onderwijsplein Neede zijn deze afdelingen omgevormd totProduceren, Installeren en Electro (PIE) en Bouwen, Wonen, Interieur (BWI). 
In mooie, ruime praktijklokalen worden de leerlingen met allerlei praktijkopdrachten voorbereid op de beroepspraktijk. Belangrijk bij beide afdelingen is de zorg voor een veilige werkomgeving, bijvoorbeeld zware machines die op een bepaalde manier bediend moeten worden en werken met elektriciteit.

De afdeling Zorg & Welzijn blijft in naam hetzelfde profiel. Bij het vak verzorging leren leerlingen over bijvoorbeeld de ontwikkeling van kinderen, ouderen, hulpverlening en zorg, facilitaire dienstverlening en uiterlijke verzorging. “Het Onderwijsplein is in het domein Zorg & Welzijn zodanig ingericht dat docenten flexibel en wisselend kunnen samenwerken met de jongens en meisjes in lesgroepen die tegelijk diverse praktijkvakken hebben,” vertelt de onderwijsdirecteur.

Innovatielokaal
Onder de noemer ‘Ruimte voor talentontwikkeling’ zal in het Onderwijsplein volgende schooljaar op vernieuwende wijze worden gewerkt, waarbij verbinding met bedrijven van groot belangrijk wordt. Hiervoor wordt een zogenaamd ‘innovatielokaal’ ingericht met daarin werk-, presenteer- en vergaderruimte met als doel de uitwisseling naar en met het onderwijs vorm te geven. Daarbij zou in de toekomst ook de brug naar havo- en vwo-leerlingen geslagen kunnen worden.

Open huis
Ouders en leerlingen kunnen zich tijdens het open huis op maandag 25 januari laten informeren over de verschillende profielen. Het open huis vindt plaats aan de Prins Bernhardstraat in Eibergen, omdat het nieuwe gebouw in Neede nog in aanbouw is. Wel krijgen bezoekers door middel van beeldmateriaal alvast een kijkje binnen in het nieuwe Onderwijsplein. De Prins Bernhardstraat is geopend van 18.00 tot 21.00 uur. Meer informatie over het open huis van Het Assink staat op www.hetassink.nl/openhuis.

Samenwerking met MaxX
In het Onderwijsplein werkt Het Assink samen met MaxX, een school voor praktijkonderwijs waarbij de talenten van de leerling het uitgangspunt vormen voor zijn of haar opleiding. Beide scholen beschikken in hun eigen vleugel over theorie- en praktijklokalen, waarbij de praktijkruimten naast elkaar liggen. Twee machineruimten worden gezamenlijk gebruikt.

De MaxX-vleugel van het Onderwijsplein is al te bekijken tijdens het open huis van MaxX op 4 februari, van 19.00 tot 21.00 uur, aan de Parallelweg 5 in Neede.



Ander nieuws