Header image

Vliegende start ‘Wind of Change in Megchelen

MEGCHELEN - HKH Koningin Maxima en ZKH Koning Willem Alexander nemen letterlijk zitting op de “Troon”, onderdeel van het project “Wind of Change” van NL Greenlabel

Het project Wind of Change werd tijdens de opening van ICER in Ulft op een prachtige manier verbeeld met het plaatsnemen van HKH Koningin Maxima en ZKH Koning Willem Alexander op de “Troon”. Met het project ‘Wind of Change’ willen de bedenkers Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel een statement maken en laten zien dat een veranderende wind innovatieve, duurzame toepassingen met zich meebrengt. Symbool hiervoor is het blad van de windmolen, dat in vier delen het duurzame verhaal vertelt. Dit voorjaar en deze zomer doet het windmolenblad diverse locaties in Nederland aan om het verhaal van Nico & Lodewijk te vertellen.

Met dit element wordt verbeeld dat degene die plaatsneemt een blik in een groene duurzame toekomst wil werpen. De natuur is onderhevig aan veranderingen, we zullen dus steeds onze koers moeten aanpassen aan hetgeen onderweg gebeurt. Het is net als met de wind; de ene keer waait ‘ie uit de ene hoek, dan weer uit een andere. We draaien gewoon mee en blijven het uitgestippelde pad naar een duurzame toekomst volgen. Gericht op het in balans brengen van ontwikkelingen in de buitenruimte met onze natuurlijke leefomgeving.

Het blad van de windmolen is samengesteld uit vier delen: de bron, de verandering, de levende tuin en de troon van de toekomst. De bron is de plaats waar het borrelt en stoomt, waar het begint met dromen en filosoferen over een nieuwe, betere wereld. Als dat proces eenmaal begint te lopen, steekt er uit de bron een verfrissende wind op die verandering brengt, de ‘Wind of Change’. Dan vindt de kanteling plaats van het oude naar het nieuwe denken, al gaat dat natuurlijk niet zonder slag of stoot, en levert de bron een constante stroom aan ideeën voor de verandering.

In de visie van Nico & Lodewijk op de noodzakelijke verandering naar een nieuwe wereld is de buitenruimte volledig verduurzaamd. Alle gebruikte materialen zijn van duurzame afkomst, worden bij voorkeur geleverd door lokale ondernemers en bieden volop ruimte voor biodiversiteit – elke tuin is een levende tuin. In die nieuwe, duurzame wereld kennen we geen wateroverlast meer, omdat het hemelwater goed kan weglopen in de bodem, en zijn alle planten gifvrij. Het derde windmolenblad vertelt het verhaal van de levende en duurzame buitenruimte, ingericht onder ‘groene architectuur’.

Het project ‘Wind of Change’ is een initiatief van NL Greenlabel en is mede mogelijk gemaakt door de VHG en ICER. VHG is de branchevereniging voor hoveniers, groenvoorzieners, boomspecialisten, dak- en gevelbegroeners en interieurbeplanters. ICER is een nieuwe publieksattractie voor techniek en innovatie in de Achterhoekse ijzer- en maakindustrie, bedoeld om vooral jongeren te enthousiasmeren voor de techniek. Op dinsdag 6 mei is het innovatiecentrum ICER in Ulft geopend door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Daar is het “Wind of Change” project gelanceerd. De komende maanden zal “Wind of Change” op diverse andere locaties in het land het verhaal van de duurzame verandering verbeelden.

NL Greenlabel is opgericht door tuin- en landschapsontwerper van wereldfaam Nico Wissing en TV-tuinman Lodewijk Hoekstra. Hun ambitie is het gebruik van duurzame materialen en producten op de kaart te zetten om zo een levende en duurzame buitenruimte vanzelfsprekend te maken. De wil om duurzame producten te gebruiken is er vaak wel, NL Greenlabel helpt dat ook daadwerkelijk in de praktijk te realiseren en meetbaar te maken. NL Greenlabel brengt burgers, bestuurders, bedrijfsleven en wetenschappers bij elkaar om tot een vruchtbare samenwerking te komen op gebied van duurzame ontwikkelingen in de buitenruimte.



Ander nieuws