Header image

Spoedzorg zonder grenzen

ENSCHEDE/GRONAU -  Op dinsdag 12 april is het webportaal “Spoedzorg zonder grenzen“ (www.spoedzorgzondergrenzen.nl) online gegaan. Hiervoor waren pers, geïnteresseerde burgers en zorgprofessionals uitgenodigd om naar het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede te komen. Vanaf nu hebben burgers en medewerkers in de acute zorgketen uit het EUREGIO-gebied via het webportaal de mogelijkheid hun ervaringen met grensoverschrijdende spoedzorg te delen en vragen te stellen. Verder biedt de website informatie over de grensoverschrijdende spoedzorg.

Knelpunten in de acute zorg aan de ene kant van de grens kunnen vaak door grensoverschrijdende samenwerking met het buurland worden opgelost. Een actueel voorbeeld hiervan: kinderen uit Gronau kunnen sinds begin 2015 ook in het Medisch Spectrum Twente in Enschede worden behandeld. Het MST kan veel sneller worden bereikt dan Duitse ziekenhuizen met een kinderafdeling. ”In het afgelopen jaar zijn rond 80 kinderen uit Gronau opgenomen. De reactie van de ouders was in het algemeen positief. Soms was er echter sprake van een taalbarrière. Die willen we bijvoorbeeld door taalcursussen oplossen” zo maakt dr. Anne Jonge Poerink, kinderarts in het MST na één jaar grensoverschrijdende samenwerking de balans op. “We zijn in MST heel goed opgevangen” verwoordt Conny Weyck uit Duitsland haar ervaring. Haar kind werd vorig jaar in MST behandeld.

Webportaal “Spoedzorg zonder grenzen“: Doe mee!

“Spoedzorg zonder grenzen“ is een initiatief van het INTERREG-project “PREpare“. De projectpartners streven ernaar de acute zorg in de grensregio verder te verbeteren. Ook hopen ze door het webportaal nieuwe inzichten te krijgen over wat goed en wat minder goed werkt in de grensoverschrijdende spoedzorg. Waar zien burgers en zorgprofessionals nog behoefte aan verbetering? Ook kunnen bezoekers van de website informeren naar de grensoverschrijdende mogelijkheden in de spoedzorg. ”Wat kan ik aan de andere kant van de grens verwachten, wat moet ik weten?” vat Cees Schenkeveld, leider van het PREpare-project en manager Acute Zorg Euregio samen. Hij hoopt dat veel burgers en medewerkers in de spoedzorgketen de website bezoeken en op die manier helpen de spoedzorg in het directe grensgebied nog verder te verbeteren.

Acute Zorg Euregio werkt in het PREpare-project samen met de Veiligheidsregio‘s Twente, IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland, de Landkreis Grafschaft Bentheim, de Kreis Borken, de Feuerwehr- und Rettungsdienstakademie Bocholt, de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) Twente en de EUREGIO.

Het project wordt in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland gesubsidieerd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de provincies Gelderland en Overijssel, de Staatskanzlei Niedersachsen, het Wirtschaftsministerium NRW, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en zorgverzekeraar Menzis.



Ander nieuws