Header image

Rob’s Gastrobar opent op vrijdag 19 september in Lochem

LOCHEM – Op vrijdag 19 september vindt de opening plaats van – voor zover bekend – de eerste gastrobar in het Oosten van Nederland: Rob’s Gastrobar in Lochem, op de grens van Gelderland en Overijssel. Rob’s Gastrobar is niet alleen een eet- maar ook een drinkgelegenheid, en komt tegemoet aan het groeiende aantal levensgenieters in de regio dat behoefte heeft aan een plek waar men tegen een schappelijke prijs en in een informele sfeer niet alleen terecht kan voor kwalitatief hoogwaardige gerechten, maar ook voor niet alledaagse en daagse borrels met daarbij ambachtelijke hapjes. Het concept van een gastrobar wordt in Nederland sinds kort slechts in enkele grote steden gehanteerd, maar is in het Verenigd Koninkrijk een groot succes sinds de jaren 90 en in de Verenigde Staten sinds het begin van deze eeuw.

Chef-kok en eigenaar van Rob’s Gastrobar is de bekende Lochemse horecaondernemer Rob Wendersteyt, die tevens eigenaar is van Indonesisch eethuis Wayang in Lochem en voormalig eigenaar van Steakhouse Bonanza in Bathmen. Wendersteyt: “Waar we met Rob’s Gastrobar op inspelen, is het gegeven dat in het Oosten van het land en in Lochem zijn steeds meer levensgenieters zijn die behoefte hebben aan kwalitatief hoogwaardige gerechten en hapjes, en bijzondere dranken, maar dan wel zonder poeha en tegen een schappelijke prijs. Niet iedereen heeft er immers meer zin in en het geld en tijd ervoor, om een menu van vijf of zes gangen te nuttigen. Men wil herkenbare en, in de basis, eenvoudige gerechten, die tegelijkertijd iets extra’s bieden. Wat ons van de enkele andere gastrobars in Nederland onderscheidt, is onder meer dat wij niet per se luxe producten gebruiken. Wij bieden gerechten en hapjes, die bereid worden met verse producten die zo veel mogelijk uit onze eigen streek komen, en bijzondere wijnen en bieren.”

Rob’s Gastrobar is geopend van woensdag tot en met zondag vanaf 15.00 uur. Op donderdag, vrijdag en zaterdag is Rob’s Gastrobar niet alleen geopend voor mensen die een hapje willen komen eten, maar nadrukkelijk ook voor mensen die een goede borrel willen drinken met daarbij een ambachtelijke borrelhap. Op donderdag is de zaak dan ook geopend tot 01.00 uur, en op vrijdag en zaterdag tot 02.00 uur. Op woensdag en zondag is Rob’s Gastrobar open tot 21.30 uur. Rob’s Gastrobar is gehuisvest in het centrum van Lochem in een sfeervol pand op Nieuwstad 4A. Rob’s Gastrobar biedt plaats aan 60 eetgasten, maar kan circa 150 levensgenieters kwijt.

Gastrobar is de Nederlandse benaming voor het, van oorsprong, Engelse horecaconcept, gastropub. Als gevolg van de economische crisis hadden veel Engelse pubs in de jaren 80 moeite om hun hoofd boven water te houden. Een van deze pubs, The Eagle Pub in Clerkenwell, Londen, werd in 1991 overgenomen door David Eyre en Mike Belben. Zij besloten om de informele pub-sfeer in stand te houden maar, tegelijkertijd, heerlijke gerechten te serveren die gebaseerd waren op het Middellandse Zeegebied. Zij noemden hun gelegenheid ‘gastropub’. Sindsdien zijn, vooral in Londen, diverse gastropubs ontstaan. In 1996 werd de term ‘gastropub’ opgenomen in de Oxford English Dictionary. In de Verenigde Staten werd de eerste gastropub in 2004 geopend: de Spotted Pig in West Village. De populariteit van gastropubs in de Verenigde Staten nam een vlucht, toen het gerenommeerde blad Esquire, de hamburgers van Father’s Office tot “een van de beste hamburgers ter wereld” uitriep. Dat ook acteur Harrison Ford en zijn zoon een gastropub openden en de Engelse topkok Gordon Ramsey voor zijn populaire TV-serie, Kitchen Nightmares, een Amerikaans restaurant omturnde in een gastropub, zorgde voor een verdere verspreiding van gastropubs in de Verenigde Staten, voornamelijk in de grotere steden.



Ander nieuws