Header image

Plannen aanleg glasvezel buitengebied Berkelland

BERKELLAND - CIF (Communication & Infrastructure Fund) heeft op 14 december de glasvezelplannen toegelicht aan de dorps- en buurtbelangenorganisaties.

Wethouder Han Boer: “Ik ben blij met het besluit van de gemeenteraad. Wij zullen zo snel mogelijk de marktconforme leningsovereenkomst gaan uitwerken. Daarnaast zijn de dorpsbelangenorganisaties voor de CIF van onschatbare waarde om bij de vraagbundeling (inschrijving) de rol van ambassadeur te vervullen. Tijdens de bijeenkomst gaven zij aan dat graag te willen doen.”

Francois Dollé van CIF gaf in zijn presentatie aan wat de plannen zijn voor het buitengebied van Berkelland. CIF zit nu in de fase van de voorbereidende werkzaamheden. Dat betekent dat de financiering, de engineering (waar moeten/kunnen de kabels liggen) en de vergunningen met de gemeente en de provincie helemaal rond moeten zijn. Dan pas kan de inschrijfperiode beginnen.

Marieke Seinen en Piet Grootenboer van CIF hebben uitleg gegeven hoe het straks gaat als de inschrijfperiode begint. Zij hebben ervaring met het traject in Tubbergen. Daar is de inschrijfperiode afgerond en meer dan 56% deelname gehaald. Op dit moment is de aannemer aan het graven in het buitengebied van Tubbergen. Voor de kerst kan de eerste klant gebruik maken van diensten via glasvezel.

Het Berkellandse glasvezelproject zal vergelijkbaar zijn met het project ‘glasvezel buitenaf’ in Cogasgebied.

Inschrijven en 50% deelname

Als alle voorbereidende werkzaamheden klaar zijn, start de inschrijfperiode. Voor de aanleg van glasvezel is het nodig dat 50% van de inwoners een abonnement afneemt via glasvezel. 95% van de inwoners ontvangt een standaard aanbod, voor 5% wordt een maatwerkoplossing geboden.

Naast een abonnement bij een dienstaanbieder, betaalt een inwoner een maandelijkse vastrechtvergoeding van € 9,95. Ervaring in Tubbergen leert dat de combinatie van abonnement en vastrechtvergoeding een concurrerende prijs oplevert met wat inwoners nu betalen. In eerdere plannen werd nog een eenmalige extra bijdrage van 500 euro gevraagd. Dat is nu niet het geval voor de mensen die het standaard aanbod krijgen.

Het glasvezelnetwerk van CIF is een open netwerk. Dat betekent dat er keuze is uit meerdere dienstaanbieders.

De periode van inschrijven duurt 10 weken. Na deze periode inschrijven kost een aansluiting 239 euro.

CIF houdt buurt- en belangenverenigingen op de hoogte

De belangenorganisaties worden door CIF geïnformeerd om tijdens de inschrijfperiode de rol van ambassadeur goed te kunnen vervullen. Bewoners van het buitengebied kunnen dan ook bij de verschillende aanbieders van diensten (providers) terecht voor informatie over het gewenste abonnement.



Ander nieuws