Header image

Oude waterzuivering moet trekpleister van Neede worden

NEEDE - De oude waterzuivering in Neede wordt momenteel opgeknapt tot educatief natuurpark met vleermuizenverblijf. Na de zomer moet het park open gaan. Het moet een unieke plek worden in de Achterhoek.

Al anderhalf jaar wordt er gewerkt om het terrein toegankelijk te maken voor publiek. Veel oude gebouwen en elementen van de zuivering blijven behouden, maar moeten nog wel aangepakt worden. Daarvoor is geld nodig maar vooral ook veel vrijwilligers.

Unieke 'bioscoop'

En die zijn er gelukkig volop. Ook veel schoolkinderen helpen een handje mee. 'Het mooie is dat zij het weer tegen hun ouders en grootouders vertellen en zo levert dat al snel weer nieuwe vrijwilligers op.' Dat zegt Ger Borgers, voorzitter van de Stichting natuurpark Kronenkamp. 

Eén van de trekkers moet een bioscoop worden in een oude, ronde tank, met een beeldscherm van 360 graden. 'We noemen het een bioscoop, maar er zullen vooral educatieve en geschiedkundige films vertoond worden.' Volgens Borgers is de provincie erg enthousiast over het plan. 

Veelzijdig park

De komende maanden wordt nog hard gewerkt in het park. Het is de bedoeling dat de zuivering na de zomer open gaat voor bezoekers. 'Het moet een plek worden voor jong en oud, om van de natuur te genieten en iets te leren over hoe het hier vroeger was.'

Bovendien komt er een vleermuizenmuseum en vleermuizenverblijf. 'Maar je kunt hier straks ook gewoon een kop koffie drinken en een kaartje leggen.'

Door: mediapartner Omroep Gelderland

 Ander nieuws